Війна не зруйнувала, але заблокували «фіскали». Співробітники відомої автозаправної мережі «Авантаж 7» вийшли мітинг під стіни ДПС України у Київській області. Адже через рішення податківців, яке у компанії називають незаконним, зупинено роботу 18 станцій та нафтобази. І це – непоодинокий випадок: у податковій службі всерйоз «взялися» за торгівців пальним, анулювавши за неповні два роки тисячі ліцензій.

Як розповіла представниця ТОВ «Авантаж 7» Анна Царенко, ДПС України у Київській області одним «махом» скасувала 20 ліцензій АЗС. Дане рішення було оскаржене підприємством у суді. Однак ухвала суду наразі не виконується, хоча і є негайною до виконання, повідомляє «Стопкор».

На думку представників компанії, у ДПС ігнорують вердикт Феміди і продовжують блокувати роботу мережі.

«Ба більше, ухвалою суду зазначено, що потрібно видалити дані з відповідного реєстру, що дало б нам право реєструвати акцизні накладні, оскільки паливо – це підакцизний продукт», – додала Царенко.

У підсумку майже 300 співробітників можуть залишитись без роботи, а низка громад Київщини – без палива та надходжень до бюджетів.

Цей випадок – непоодинокий. Загалом у 2022 році Державна податкова служба анулювала 4300 ліцензій АЗС, а за перші пів року 2023-го – вже 2600. Серед них – об’єкт АМІС у столиці. У цю станцію на початку вторгнення влучила ворожа ракета, однак її відновили за пів року, замінивши все обладнання, включно з касовими апаратами. Та через відсутність одного «папірця» (ДПС повідомили про зміни в електронному форматі) компанія отримала величезний штраф та анульовану ліцензію.

«Приходить інспектор і каже: «Ось папірець, ви не активізували номер каси». Однак ми від себе всі податки сплатили. Пішли до комісії, бо це нелогічно – штраф нам на 14 мільйонів за цей номерок. І навіть пройшовши податковий комітет спорів, ми йдемо до суду і будемо судитися. Вартість заправки – 10-12 мільйонів. А штраф за людський підпис – 14-15 мільйонів, це дає можливість для корупційної складової», – розповів СтопКору гендиректор мережі АЗС AMIC ENERGY в Україні Аудрис Стропус.

За словами бізнесмена, такі «драконівські» заходи контролю з боку вітчизняних фіскалів дисонують з європейською практикою: «Інспектор, що приходить у нас в Європі, – наш помічник, він шукає варіанти, аби все було добре. Штраф – якщо ти є рецидивістом несплат. В Україні інспектор наче демон з небес спускається, він дивиться, де в тебе неправильно. Шукає, що в тебе може бути не так. Він одразу пише тобі акт».

Варто додати, що наразі після знищення росіянами Кременчуцького НПЗ Україна залишилась фактично без власної нафтопереробки. На цьому тлі «війна» податківців з автозаправниками вже негативно позначилась на рентабельності паливного бізнесу в Україні. А для пересічних водіїв загрожує різким зростанням цін на бензин.