Українські водії можуть зіткнутися зі збільшенням цін на автомобільний газ через низку факторів, попереджає народний депутат Олексій Устенко.

Найближчим часом в Україні очікується зростання цін на автомобільний газ, зумовлене кількома чинниками, каже член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. В ефірі телемарафону він наголосив, що ціна, можливо, не знизиться значно, але поступово зменшуватиметься, передає «Твоя машина».

Устенко зазначив, що останнім часом більша частина автогазу надходила в Україну автомобільним транспортом, а не залізницею. Це пов’язано з низькою маржинальністю на ринку палива, де ціни схильні до швидких коливань як вгору, так і вниз.

Депутат також розповів про зниження постачання зрідженого газу з Польщі та інших країн через блокування на кордонах. Ситуація ускладнилася через шторм у Чорному морі, який ускладнив постачання газу з Румунії. Крім того, газ із Америки затримується на митниці через відсутність паспорта походження.

Незважаючи на ситуацію, оптова ціна на скраплений газ знизилася на 10% за останній тиждень. Устенко запевнив, що навіть якщо ситуація на польсько-українському кордоні не зміниться, Україна зможе компенсувати дефіцит газу через постачання з Румунії та інших країн Європи.

Ціни на автомобільний газ в Україні зросли за останній місяць на 30,6%, досягнувши 36,66 гривні за літр. Експерти зазначають, що сезонне зростання попиту в Польщі та зміни у митних правилах сприяють збільшенню цін, незважаючи на блокаду кордону з Польщею.