Восени, у вересні, було розпочато комплексну перевірку бензину А-95 на автозаправних станціях по всій країні. Команда експертів з Інституту споживчих експертиз ретельно відібрала та протестувала зразки пального з дев’ятнадцяти автозаправних станцій, повідомила Avtosota.

Основним питанням, яке досліджувалося, була давня дилема, з якою стикаються споживачі: обирати економні варіанти пального з ризиком низької якості, або ж інвестувати в дорожчий, високоякісний бензин і уникати пасток, пов’язаних з купівлею неякісного пального.

Аналіз показав, що більшість, а саме 11 з 19 досліджуваних АЗС, відпускають бензин, який суворо відповідає національним стандартам якості пального та стандарту Євро-5. І навпаки, на семи АЗС досліджуваний бензин виявив невідповідність встановленим нормам.

Отримані результати були стратифіковані на три окремі групи. До першого ешелону увійшли заправки, чий бензин не лише відповідав, але й перевершував очікування щодо якості. До цієї елітної групи увійшли такі компанії, як SOCAR, OKKO, WOG, AMIC, PARALLEL та OVIS, заправка на яких була визнана експертами однозначно безпечною.

До проміжного рівня, позначеного синім символом у журналі розслідування, увійшли станції, де паливо, хоча і було похвальної якості, але не мало значного запасу міцності. Тут характеристики пального не виходили за межі допустимих стандартів ДСТУ. До цього сегменту потрапили такі АЗС, як MARSHAL, UPG, SHELL, УКРНАФТА та НЕФТЕК.

Остання, червона категорія – станції, якість пального на яких суттєво не відповідала необхідним нормам і стандартам. До цього списку потрапили “БРСМ-Нафта”, U.GO, AVIAS, BVS, KCEM, DNIPRO OIL GROUP.

Супровідна рейтингова шкала дала тверезий погляд на якість бензину А-95 після перевірки:

якість бензину

Найменш сприятливі результати показали станції KCEM. Октанове число пального впало нижче позначки 90 одиниць, а вміст сірки перевищив допустиму норму в п’ятдесят разів. Експерти наполегливо рекомендували не заправлятися на цих станціях.

З початком липня було зафіксовано помітне зростання цін на пальне на 8 гривень за літр. У цей період також спостерігається тенденція до зростання обігу неякісного бензину, на чому суттєво заробляють нелегальні продавці. Незважаючи на привабливість нижчих цін на місцевих заправках порівняно з відомими брендами, ризик придбати неякісне пальне несе в собі більші ризики. Хоча вибір, зрештою, залишається за споживачем, прикро констатувати, що майже третина пропозицій на ринку не відповідає стандартам якості.