Всі українці пам’ятають недавній ажіотажний попит на бензин, викликаний порушенням поставок через військову агресію рф і обстрілами українських нафтопереробних заводів.

При цьому люди пам’ятають величезні черги, які шикувалися на АЗС буквально кілька місяців тому. Разом з тим багато знаходили вихід в тому, щоб робити запаси пального, розливаючи його в каністри. Однак для цього часто використовувалися різні пластикові ємності, про безпеку яких мало хто замислювався, пише Gazeta.ua.

Як правильно зберігати бензин

Варто пам’ятати, що бензин — це легкозаймисте пальне, тому до питання його зберігання слід походити з дотриманням всіх необхідних правил протипожежної безпеки. Тому якщо ви вирішили зробити запас бензину і розлити його в спеціальні каністри, варто пам’ятати про те, що головне в цьому питанні — неухильне дотримання відповідних нормативів.

Чи можна заправляти бензин в пластмасові каністри

Якщо ви вирішили зберігати бензин в пластиковій каністрі, необхідно пам’ятати про те, що використовувати варто тільки сертифікований ємності. У разі зберігання бензину в звичайній пластиковій каністрі є ризик займання, адже пластик — це матеріал-діелектрик. Він здатний накопичувати статичну електрику на поверхні, тому є ймовірність виникнення іскри через тертя і подальше загоряння.

Чому на заправках не наливають бензин в пластик

В цьому випадку існує реальна небезпека того, що може виникнути загоряння парів бензину. З цієї причини на АЗС оператори можуть відмовити автолюбителям в заливці пального в звичайну пластикову каністру.

На жаль, вже бували випадки, коли при заливці бензину в пластик виникало статичне поле, утворювалася мікроскопічна іскра, якої проте було достатньо для загоряння і навіть вибуху.

Які каністри можна використовувати для бензину

Якщо ви вирішите залити бензин у пластикову каністру, зверніть увагу на її маркування. На якісних каністрах повинні стояти позначення UN — сертифіката ємності для небезпечних вантажів. Це підтверджує, що така ємність відповідає необхідним міжнародним регламентам з перевезення небезпечних вантажів.

Також ємність відповідає стандартам:

  • падіння;
  • штабелювання;
  • тиску парів рідини.

Як довго можна зберігати бензин в пластикових каністрах

Якщо ви вирішили зберігати бензин в каністрі, слід пам’ятати про тимчасові обмеження, які слід дотримуватися для того, щоб пальне не втратило свої якості.

  • у пластикових каністрах бензин можна зберігати не довше півроку (за умови, що ємність призначена для зберігання нафтопродуктів);
  • у металевій каністрі бензин рекомендують зберігати до року (після цього терміну бензин необхідно або використовувати, або утилізувати).