Експерти розповіли, що чекає український ринок пального у найближчому майбутньому. Зокрема, оцінили вартість скрапленого газу, з огляду на налагодження постачань.

Про це розповів народний депутат, член Фінансового комітету ВРУ Олексій Устенко під час загальнонаціонального марафону, повідомляє видання «Новини.LIVE».

Ситуація на ринку пального

Нардеп прогнозує, що ціна на автомобільний газ в країні надалі буде знижуватися, адже деякі партії були затримані на українсько-польському кордоні через блокаду перевізників з 6 листопада 2023 року.

Він зауважив, що автогаз подорожчав саме через цей фактор, однак зараз вже спостерігається поступове зниження вартості.

Так, гуртова ціна на автогаз становить 23 грн/л. Це впливає на роздрібну вартість на автозаправних станціях країни.

«Сьогодні на заправках ми бачимо, що ціна потрохи знижується і вона складає десь 31, 30 або 29,50 грн. Але факт у тому, що ціна буде продовжувати зменшуватися. За рахунок того, що зараз дешева гуртова ціна, і поступово дорогий ресурс буде розпродаватися, і замість нього буде більш дешевий. Та ж сама історія щодо бензину і дизельного пального», — пояснив член Фінансового комітету ВРУ.

Які прогнозують ціни у 2024-му

Як прогнозує Національний банк, під кінець року зростання цін на пальне має пришвидшитися, однак у 2024 році очікується стабілізація вартості через поступове зниження світової ціни на «чорне золото».

«З наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту», — йдеться у прогнозі НБУ.

Що стосується автогазу, то у разі ухвалення нового рівня акцизу на газ, він неминуче подорожчає. За даними голови Фінансового комітету Данила Гетманцева, в уряді планують запровадити новий акциз вже у 2024 році, він може зрости з чинних 52 до 170 євро.