Вартість пального на заправних станціях України може зрости, починаючи вже з літа. Урядовці планують розпочати перший етап збільшення акцизного збору на пальне до рівня, що відповідає європейським стандартам. Детальний аналіз потенційного підвищення цін та порівняння вартості пального з європейськими цінами представив портал Новини.LIVE, інформує «Автотема».

Вартість пального на АЗС може зрости

Уряд України схвалив новий законопроєкт, який передбачає збільшення акцизних зборів на пальне. Він має пройти через відповідний комітет і отримати схвалення від депутатів Верховної Ради. Ймовірність прийняття цього закону є високою. Відповідно до положень Асоціації з ЄС, Україна має намір узгодити свої акцизні ставки з мінімальними ставками, встановленими в країнах Євросоюзу. Наразі вони складають 0,359 євро за літр бензину, 0,33 євро за літр дизельного палива та 0,277 євро за газ.

На цей час в Україні акциз на бензин становить 0,211 євро за літр. Це означає, що ціна на пальне може збільшитись приблизно на 6,2 гривні за літр через акциз. Збільшення планується провести поетапно, з останнім етапом у 2028 році. Перший етап збільшення до 0,2426 євро за літр запланований на наступний місяць. Якщо законопроєкт буде схвалений, то ціни на бензин можуть зрости на 1,2–1,4 гривні за літр вже цього літа.

Президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України та генеральний директор SunOil Леонід Косянчук в коментарі для Новини.LIVE зазначив, що таке збільшення акцизів малоймовірно матиме значний вплив на ринок.

«Якоїсь проблеми в цьому немає. Адже навіть невеликі коливання ціни на європейській біржі можуть призвести до подорожчання на таку ж суму», — зауважив Косянчук.

Вартість автогазу істотно зросте

Щодо автогазу, який має великий попит серед водіїв в Україні, то очікується, що він сильно здорожчає. «Якщо на бензин, згідно з проєктом закону, підвищення у другому півріччі і в кожному наступному році складе приблизно 1,5 грн на літрі, то скраплений газ одразу плюс 6 грн», — пояснив Косянчук.

За його словами, відповідно до стандартів ЄС, мінімальний акциз на газ становить 0,165 євро за літр, у той час як зараз він складає лише 0,052 євро. «Різниця велика. На мій погляд ця норма була пролобійована преміальними мережами. Якщо на бензині вони отримують маржу 8-10 грн на літрі, то по газу у них сьогодні гривня чи навіть менше. Тому їм вигідно таке підвищення, щоб усі переходили назад на бензин. Адже якщо підвищення цін на автогаз складе 6 грн, то він перестане бути альтернативою бензину», — каже Косянчук.

Яка вартість пального у Європі

Щодо вартості пального в Європі, то після всіх етапів підвищення акцизу в Україні, ціна на паливо наблизиться до поточних європейських рівнів, але все ще залишиться нижчою, ніж у багатьох країнах Європи.

Чи можливий дефіцит пального?

Експерти ринку вважають, що підвищення цін — це не єдина проблема, яка може виникнути у водіїв в Україні. За словами Сергія Куюна, директора “Консалтингової групи А-95”, основне питання, яке турбує бізнес сьогодні, — що робити з водіями після 18 травня, коли набере чинності Закон про мобілізацію. Згідно з ним, всі чоловіки, навіть ті, хто має право на виїзд за кордон, повинні мати спеціальну довідку з QR-кодом від ТЦК.

«Цікава картина вилізла і у нафтотрейдерів, де абсолютна більшість водіїв-дальнобійників не заброньована. Іронія долі в тому, що деякі навіть дуже респектабельні, на перший погляд, мережі АЗС (насправді шахраї) не змогли побронювати водіїв, бо платили зарплати кешем і не пройшли до Мінекономіки критерії «критичності», — каже Куюн.

Він зазначає, що основна проблема полягає в самих водіях. Деякі бояться оновлювати свої дані в ТЦК, інші не хочуть бути включеними до державних баз даних.

Косянчук також повідомив, що останнім часом значно зросла кількість випадків втечі водіїв. “Були випадки, коли водії завозили вантаж, а потім кидали бензовози, а потім повідомляли, де знаходиться авто і де знайти ключі”, — розповів Косянчук. Часті перевірки ТЦК також не сприяють бажанню водіїв вирушати в рейси.

За словами керівника мережі заправних станцій, такі обставини можуть викликати тимчасові труднощі з доступом до пального на території України. «Я підозрюю, що деякий час, поки відпрацюють новий порядок перетину кордону, в Україні можуть бути ситуативні проблеми з паливом на АЗС. Але все залежатиме від того, як працюватимуть поліція та прикордонники», — підсумував Косянчук.