В Україні легалізація купленого в Європі Hyundai Sonata обійдеться приблизно в $ 3 тис.

Такі суми доведеться платити автолюбителям в разі прийняття законопроекту про нові правила розмитнення автомобілів на іноземних номерах, йдеться в сюжеті програми “Гроші”.

Основна норма документа передбачає вивезення автомобіля з європейською реєстрацією за кордон, щоб потім ввезти його через українську митницю і здійснити необхідні платежі.

“Олександр пригнав старенький Hyundai Sonata з Литви. Якщо купувати такий же на українському ринку офіційно – заплатиш до $ 8 тис. Таке ж авто на єврономері втричі дешевше – $ 2,7 тис. Економія суттєва – її запорукою є несплата митних платежів. Всі ці авто перетинають кордон в режимі транзит, або тимчасового ввезення”, – пояснюють журналісти.

В Україні вже є близько 2 млн автомобілів на європейських номерах і більше 5 тис. власників таких авто.

“Ці машини в жахливому технічному стані, гума не по сезону. Власники – ніде не зареєстровані, автомобілі ні за ким не прив’язані … Є багато випадків, коли власник відразу ж після ДТП кидається бігти і якщо його не впіймати відразу, то потім складно довести його причетність до аварії”, – пояснив член правління Спілки автомобілістів України Петро Козак.

За словами автора законопроекту, голови податкового комітету Ніни Южаніної, підрахувавши розмір податкових платежів, громадяни будуть зацікавлені купувати більш нові автомобілі з Європи.

Автолюбитель Олександр зазначив, що якщо новий законопроект про автомобілі на єврономерах візьмуть, то дешевше буде купувати авто в Україні, оскільки суми податкових платежів будуть дуже високими.

Але є і ті, яким новий законопроект дозволить відносно недорого легалізувати свої автомобілі. В першу чергу це стосується власників щодо нових машин.

“Наприклад, Вікторія володіє елітним BMW в VIP комплектації. У Литві вона за нього заплатила $ 21 тис. В Україні ж такий автомобіль був би їй не по кишені – вдвічі дорожче. Якщо закон таки приймуть, їй доведеться віддати за розмитнення автомобіля близько $ 4 тис.” – сказано в сюжеті.

Втім, експерти називають підхід законодавців до розмитнення з урахуванням віку автомобіля не зовсім раціональним.

Оскільки ті, хто пригнав авто за свої останні гроші, повинні будуть сплатити за розмитнення більше вартості самої машини, то навряд чи вони заплатять до бюджету такі суми.