В Україні незабаром подорожчають бензин та автогаз. Це пов’язано з поверненням ПДВ у розмірі 20%. Стало відомо, на скільки зростуть ціни на пальне, пише today.ua.

З 1 липня влада підвищить податок на додану вартість, що вплине на кінцеві ціни на бензин та автогаз. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський в ефірі телемарафону назвав конкретні цифри.

«Подорожчання однозначно буде, якщо ми піднімаємо ПДВ з 7% до 20%. З 1 липня 2023 року паливо зросте у ціні від 5 до 7 гривень», — зазначив аналітик.

Ціни на бензин та автогаз

За даними Мінфіну на 31 березня, в АЗС пальне продають за такою вартістю:

  • бензин А-95 — 47,01 грн/л;
  • бензин А-95 преміум – 49,01 грн/л;
  • бензин А-92 — 46,14 грн/л;
  • автомобільний газ – 21,72 грн/л;
  • дизельне паливо – 47,22 грн/л.

Президент Володимир Зеленський 23 лютого 2022 року повідомив про запуск програми «економічного патріотизму». У списку завдань значилося зниження податку на пальне. Таким чином, в Україні хотіли зменшити навантаження на бізнес. У результаті ПДВ знизили з 20 до 7%.

У крупних українських містах виник дефіцит пального, а ціни на нього злетіли. У травні власники авто атакували АЗС і годинами вистоювали кілометрові черги, щоб заправити транспортні засоби. При цьому в бак дозволяли заливати не більше 10 литров палива.

Експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев називав дефіцит штучним, бо трейдери хотіли підвищити свій прибуток. За зниженням ПДВ, акцизний податок був нульовим, тому трейдери могли заробляти більше ніж до війни.

Минулого вересня глава держави підписав указ про повернення акцизного податку на пальне. Без змін залишилася лише закупівля бензину та автогазу для потреб Міністерства оборони – для нього ставка акцизу залишилася нульовою.

У січні з’ясувалося, що Міністерство фінансів підготувало законопроект для підвищення акцизу на автомобільне паливо. На газ його збираються поетапно підвищити вдвічі.

Наприкінці березня голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев повідомив про повернення ПДВ на рівні 20%. Депутат ВРУ підкреслив, що зниження податку було ініціативою Міністерства економіки і назвав цю ініціативу помилковим.