Український ринок пального продовжує радувати водіїв, адже ціни не стоять на місці, а постійно зменшуються. Однак значного здешевшання продукту, яке б мало бути у квітні, наразі чекати не варто.

Про це сайту «Pro Гроші» повідомив аналітик консалтингової компанії «НАФТОРИНОК» Олександр Сіренко.

«Є розрахунки, а є відчуття, яке підказує, що нічого не зміниться. За останні 3 тижні досить знизилися оптові ціни. Для цього були причини із зовнішніх ринків. Збанкрутувало кілька відомих банків, і це відобразилося на сировинному ринку. Нафта пішла вниз, відповідно, нафтопродукти теж подешевшали більше ніж на 10%», – говорить експерт.

Також відбувся профіцит продукту в Східній Європі, адже вони придбали чимало пального в росії перед санкціями. Помітили профіцит й на українському ринку.

Усі розрахунки показують, що у квітні повинно було б бути зниження цін на нафтопродукти на заправках. Але Олександр Сіренко вважає, що цього не відбудеться. На це є кілька причин:

  • по-перше, держава не контролює ринок пального;
  • по-друге, оператори будуть довго тримати такі ціни й не знижуватимуть їх, адже таким чином вони компенсують падіння реалізації на заправках.

«У нас заправки дуже «схудли», адже населення евакуйоване, багато водіїв воюють і не споживають нафтопродукти, а отже станції зберігають свої заробітки завдяки високій націнці», – додає експерт.

За розрахунками, ціни мали б впасти на 3-5 гривень. Однак ймовірність цього падіння досить мала. За словами Олександра Сіренка, якщо і будуть зсуви на ринку пального, то лише на 1-2 гривні за весь квітень.