Протягом наступного тижня, 24-30 квітня, на деяких АЗС може змінитися вартість пального у бік зниження. В середньому нафтопродукти дешевшатимуть в діапазоні 1-2 гривні за літр.

Про це сайту «Pro Гроші» розповів аналітик консалтингової компанії «Нафторинок» Олександр Сіренко.

За словами експерта, зовнішній ринок завжди був головною причиною змін цін на АЗС. Наразі вартість нафти починає потроху знижуватися, після того, як вона досягла свого цінового піка. Такі зміни відбуваються в діапазоні 1-2 долари за барель.

«Якщо 6 квітня 2023 року нафта коштувала близько 85 доларів за барель, то зараз її вартість становить 81 долар за барель. Відповідно й ціни на нафтопродукти на внутрішньому ринку також рухаються до низу», – каже Олександр Сіренко.

Наразі вартість тонни дизелю становить 730 доларів, для порівняння, коли був пік здорожчання нафти, ціна за тонну дизелю складала 811 доларів. Такі зміни дуже важливі для внутрішнього ринку, тому ми бачимо відповідні зміни у вартості нафтопродуктів.

«Якщо минулого тижня середня оптова ціна дизелю становила 37 гривень за літр, а на кордоні його можна було придбати за 34-35 гривень, то зараз вартість цього нафтопродукту рухається до 30-32 гривень за літр», – зазначив експерт.

Чи зміняться ціни на АЗС наступного тижня

Відповідно до змін на зовнішньому ринку, українцям слід очікувати подальше зниження цін на нафтопродукти на АЗС в діапазоні 1-2 гривні за літр. Проте, тепер виникає питання: «Хто ж з великих гравців стане ініціатором та задасть тренд на зниження цін?».

«На мою думку, це можуть зробити два ключових наразі оператора. Це буде або мережа АЗК «Приват» або Укрнафта. Якщо хтось із них це зробить першим наступного тижня, то за ним слідом підуть й інші оператори. Але я не вірю, що швидше за них зададуть такий тренд, наприклад ОККО або WOG», – наголосив Олександр Сіренко.

Експерт зазначив, що зараз є усі передумови для того, аби протягом останнього тижня квітня побачити на заправках зниження цін на нафтопродукти.