В Україні пальне стане дорожчим, бензин на 11 грн/л, дизельне пальне на 8 грн/л, а газ на 3 грн/л. Підвищення цін відбудеться через повернення довоєнної ставки податку на додану вартість від реалізації пального.

Замість того, щоб повертати 20% ПДВ державі для наповнення бюджету, доцільніше й ефективніше було б переглянути акцизні ставки на всі види пального. Про це розповів директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн.

Він зазначає, що коли в Україні повернуть довоєнну ставку податку на додану вартість від реалізації пального, бензин подорожчає на 11 грн/л, дизельне пальне на 8 грн/л, скраплений газ на 3 грн/л.

“Але, по-моєму, головне навіть не в цьому. Я і всі без винятку трейдери бачать проблему в поверненні схем з несплати ПДВ, яку планують підвищити з 7% до 20%. Неймовірно, але факт: 7% ПДВ убили весь “схематоз”, який до війни був головною проблемою ринку і податкової”, – зазначає Сергій Куюн.

Він переконаний, що якщо ПДВ на паливо повернеться до 20%, нелегальні схеми з його реалізації знову відродяться. “Тобто отримаємо сумне бінго: ціни зростуть, а скарбниця не отримає запланованих коштів”, – вважає експерт.

Він вважає, що виходом із цієї ситуації буде залишити ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати шляхом збільшення акцизів. “Їх (акцизи) збирати набагато легше, і держава робить це непогано”, – зазначив експерт.

Слід нагадати, що голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня 2023 року в Україні повертаються довоєнні податки на пальне, а рішення про їх скасування він назвав помилкою.