Нещодавно уряд вніс законопроєкт, який передбачає створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Власники АЗС зазначають, що це спровокує зростання цін на пальне.

Бізнес звернувся до парламентарів про відтермінування ініціативи до завершення воєнного стану, повідомляє Znaj.ua із посиланням на матеріал «Forbes Україна».

Учасники ринку побоюються створювати стратегічні запаси пального в умовах війни, коли російські атаки націлені, зокрема на нафтобази. А власники АЗС зазначають, що у разі створення таких запасів, підскочить вартість пального для українців, що буде додатковим навантаженням під час війни.

Ми перекладемо ризики безпеки та цінові ризики на кінцевого споживача. Це обійдеться покупцеві у +1,5-2 грн/л пального», – каже СЕО одеської мережі заправок VST Дмитро Веремієв.

Також зазначається, що фінансувати такі запаси доведеться виключно мережам АЗС. За підрахунками Консалтингової групи «А-95», компаніям такий запас, який має становити приблизно 1,2 млн т дизпалива, 400 000 т бензину та 200 000 т зрідженого газу, коштуватиме близько $2 млрд.

Законопроєкт №9024 про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів пропонує запастися пальним в обсязі 90 днів середньодобового чистого імпорту, або 61 день середньодобового внутрішнього споживання на випадок нової кризи. Паливо можна зберігати за кордоном.