Час від часу в мережі спливають фото «Запорожців» в кузові універсал – з незмінними коментарями про історію їхнього походження. То ж чи вироблялися «вухаті універсали» хоча б малими серіями?

Здавалося б, універсал і задньомоторна компоновка – речі концептуально несумісні. Там, де в універсала повинен бути великий багажник кубічної конфігурації, у задньомоторних машин розташований силовий агрегат: двигун, коробка передач і головна передача. Тому на ЗАЗі ніколи не виробляли «Запорожців»-універсалів промисловим методом, пише 24 канал.

Але тяга до вдосконалення у власників «Запорожців», як машин не найдосконаліших, була просто величезною. І ще більшим було бажання отримати побільше корисного простору в маленькій машині – нагадаємо, що ЗАЗи були найменшими легковиками СРСР, і їхні власники зазвичай страждали з цього приводу певними комплексами.

Але ж перетворити тудор ЗАЗ-966/968 в універсал насправді простіше простого. Досить прилаштувати до його коробчатого (це не докір!) кузова додатковий фрагмент даху від такого ж точно седанчика, а для скління навіть рідні бічні вікна можна використовувати. Найбільш клопітке заняття – зробити кришку багажного відсіку та її отвір, але тут на допомогу прийдуть аналогічні люки від стандартних універсалів і хетчбеків.

Так, підлога новоствореного багажника вийде вище звичайного, але тим не менш тепер об’єм над мотором, накритий «прибудовою”, не буде гуляти без діла. Чесно кажучи, якщо заморочитись з системою живлення, можна було б зменшити висоту мотора МеМЗ сантиметрів на п’ять-сім, але це вже так би мовити, витребеньки.

Тим часом, приклади універсалів, побудованих на базі задньомоторних автомобілів, в світовій практиці є – як мінімум, це Fiat 500 Gardiniera (1960 – 1968) і Volkswagen 411 (1968-1972). Їх творцям вдалося помістити під підлогу стандартний двигун базової моделі, хоча і не без зусиль. Щоправда, в обох випадках це були мотори-повітрянники, яким не потрібний громіздкий радіатор охолодження, а підлога багажника вийшла все-ж досить високою.

Цікаво, що приводи до створення таких модифікацій заднемоторніков були різними. Так, Volkswagen хотів запропонувати ринку осучаснену версію свого «Жука», на агрегатах якого машина була побудована. А ось у випадку з Fiat це була всього лише спроба – причому вдала! – якимось чином доповнити мікроскопічний передній багажник. Власне, з цією ж метою перетворювали в універсал свої «Запорожці» і наші хазяйновиті співвітчизники.