В Україні з 1 липня повернули «паливний» податок на довоєнний рівень, внаслідок чого ціни на АЗС зросли. Проте водіїв попереджають, що подорожчання продовжиться ще у серпні, пише Znaj.ua.

Експерт, директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн прогнозує, що вартість дизельного палива та бензину збільшиться ще приблизно на 5-7 гривень. Водночас різкого зльоту цін вдалося уникнути завдяки тому, що АЗС мали певні запаси пального.

«Чекаємо, коли нові податки вже повністю інтегруються в ціну, а це буде, коли нові липневі обсяги помістять собою запаси з червня та травня, що буде в діапазоні 45-50 грн за літр дизпалива, бензин 50-55 грн за літр», — сказав він.

Однак експерт заспокоїв тим, що українцям можна не боятися дефіциту палива, бо вдалося диверсифікувати шляхи постачання та зберігання ресурсу. За його словами, Україна наразі отримує 40% палива бензовозами, а до війни цей показник становив 0%.

«На моє переконання, стабільне забезпечення ринку паливом – це одна з небагатьох речей, в якій взагалі можна бути впевненим. За останній рік побудовано дуже гнучку диверсифіковану систему постачання. Про дефіцит нічого й думати», — заявив Куюн.