Важко уявити, але у 60-х роках минулого століття було створено кілька експериментальних зразків спортивного “Запорожця”, який міг конкурувати зі знаменитим Porshe. Проте радянське керівництво “закопало” амбітний проєкт.

Конструктори ЗАЗ у 1963 році створили вітчизняний Porsche на базі знаменитого ЗАЗ-965. Автомобіль отримав назву “Спорт-900” та мав усі шанси на успіх. Втім, серійний випуск моделі не дозволило партійне керівництво.

Усього було створено 10 експериментальних зразків “Спорт-900”, які розійшлися приватними колекціями. Експерти вважають, що в ті часи автомобіль міг скласти конкуренцію багатьом моделям, які відомі на весь світ.

Спортивний “Запорожець” мав під капотом V-подібний чотирициліндровий двигун об’ємом 887 см3 та потужністю 27 к.с. Як для спорткара, показники можуть здатися дуже скромними, але за рахунок невеликої ваги розгін був досить впевненим.

Кузов “Спорт-900” був виконаний із пластику, тому вага становила всього 500 кілограмів. Дводверне купе було розраховане на 4 пасажири.