У 1961 році, коли на конвеєрі Запорізького автомобільного заводу ще щосили кипіла робота над “горбатим” ЗАЗ-965, у конструкторському бюро вже щосили працювали над його спадкоємцем.

У повітрі витали нові віяння: західний автопром поступово відходив від округлих форм, віддаючи перевагу раціонально-кутастим. Дизайнери ЗАЗу чуйно вловили цю тенденцію, створивши дослідний варіант ЗАЗ-966.

У тіні "великих братів": історія створення "вухатого" Запорожця

“Вухатий”, як його прозвали в народі за характерні виштамповки на кузові, увібрав у себе дух епохи: модні круглі задні ліхтарі, динамічний силует, просторий салон.

Планувалося, що серійне виробництво нового “Запорожця” розпочнеться вже 1962 року. Але доля розпорядилася інакше.

У тіні "великих братів": історія створення "вухатого" Запорожця

Міністерство автомобільної промисловості, протегуючи “гігантам” на кшталт ГАЗу, ЗІЛу та МЗМА, не поспішало виділяти кошти на “українця”. Доведення “вухатого”, створення нового обладнання вимагали чималих капіталовкладень.

У тіні "великих братів": історія створення "вухатого" Запорожця

Лише до 1966 року виробництво в Запоріжжі було готове до випуску нової моделі. Але тут виникла нова проблема: мінавтопром ніяк не міг визначитися з ціною на “Запорожець”, не бажаючи фінансувати проект у повному обсязі.

У тіні "великих братів": історія створення "вухатого" Запорожця

У підсумку, замість запланованого 1966 року, “вухатий” Запорожець побачив світ лише 01 березня 1967 року.

Перші серійні “Запорожці” – ЗАЗ-966В – оснащувалися 30-сильним двигуном від “горбатого”. Це було тимчасове рішення.

Уже 1968 року на конвеєр стала досконаліша модель – ЗАЗ-966 із 40-сильним мотором.

“Вухатий” Запорожець, попри всі труднощі, став справжнім народним автомобілем. Доступний, практичний, він користувався величезною популярністю, ставши символом цілої епохи.

Його історія – це історія не тільки одного автомобіля, а й цілої країни, де ентузіазм і завзятість інженерів могли пробити дорогу навіть в умовах обмежених ресурсів.