Дизайнер автомобілів з України Роман Прядко представив концепт нового ліфтбека “Славута”, який міг би випускатися на заводах ЗАЗ у майбутньому, після перемоги України. Варто зазначити, що представлені зображення не є офіційними, пише «Автотема».

Прядко виклав у мережі декілька дизайнерських рішень для екстер’єру та інтер’єру нової моделі ЗАЗ “Славута”, яку він охрестив як проєкт Slavuta Revival (Славута Відродження).

Український дизайнер створив привабливий автомобіль, який за розмірами перевищує ЗАЗ-1103 “Славута”, виробництво котрого тривало з 1999 до 2011 року із загальною кількістю приблизно 140 тисяч одиниць. Модель Slavuta Revival приваблює своїм сучасним виглядом, при цьому вона зберігає деякі характерні риси оригінальної “Славути”, особливо в задній частині.

Після початку війни виробництво автомобілів на Запорізькому автомобілебудівному заводі було призупинено. Існує надія, що після перемоги України над окупантами, виробництво може бути відновлено, і тоді новий Slavuta Revival може зацікавити ЗАЗ.

До війни ЗАЗ займався виробництвом (або складанням з комплектуючих) автомобілів марки Lada, двох моделей Kia, а також купе-кросовера Renault Arkana, отримуючи комплектуючі з країни-агресора.

ЗАЗ-1103 “Славута” має наступні габарити: довжина – 3980 мм, ширина – 1578 мм, висота – 1425 мм, колісна база – 2320 мм. Висота дорожнього просвіту становить 156 мм. Об’єм багажника варіюється від 300 до 740 літрів зі складеними задніми сидіннями. Основними проблемами цієї моделі є корозія та двигуни.

Наразі в Україні автомобілі виробляє тільки завод “Єврокар” у Закарпатській області, де з комплектуючих збирають машини марки Skoda. Зокрема, виробляються чотири моделі: Skoda Superb, Fabia Combi, Kodiaq та Karoq.