Міністерство оборони України просило уряд Австралії надати ЗСУ броньовані автомобілі Hawkei. Вони маневрові та добре захищені на полі бою, а ще призначені для встановлення норвезько-американської системи ППО NASAMS. Це далеко не всі переваги техніки, яку партнери обіцяють надати як новий пакет військової допомоги. Деталі — у матеріалі «Ранку Вдома».

Австралійські броньовики Hawkei — нові помічники українських воїнів на полі бою. Австралійці збирається передати Hawkei, як центральну частину пакета своєї військової підтримки.

«Hawkei розроблений для забезпечення високого рівня захисту, мобільності та корисності на полі бою. Броньовик дуже легкий і поміщається під гвинтокрилом для проведення спеціальних операцій. Водночас він захищає від вибухів та балістики. Тобто в ньому є все, що потрібно сучасній армії», — заявив представник компанії виробника Пол Гарріс.

Повнопривідний Hawkei важить сім тонн і має вбудовані системи, які дозволяють використовувати його як бойову платформу.

Свою назву броньовик отримав від виду смертоносної гадюки, яка була названа так на честь колишнього австралійського прем’єра Боба Хоука.

Виробляють броньовані машини на заводі у штаті Вікторія. За тиждень з конвеєра сходить 10 автівок.

«Я працюю на заводі з 1978 року. Відтоді минуло багато часу. Ми починали як невелике виробництво боєприпасів. Нині це величезний концерн, який виробляє багато потужних речей для армії. Серед них і Hawkei. Головна концепція цього броньовика — захистити життя солдатів. Ми пишаємося, бо з усього світу отримуємо позитивні відгуки про роботу нашої машини», — резюмував керівник виробничої групи Джон Ді.

Наразі в австралійській армії є 1100 Hawkei, які використовуються як платформи для національної вдосконаленої ракетної системи «земля — повітря». Радіус дії радара цієї системи становить понад 100 кілометрів.

Австралійці вже надали нам свої броньовики Bushmaster, які теж виробляє завод. За словами військових, ці машини — серйозні помічники на полі бою.