В Україні помітили рідкісну інженерну машину БТМ-3, яка призначена для риття траншей. Про це повідомляє «Фокус» із посиланням на Forbes.

Інженерна машина БТМ-3 не має бронювання. Але вона надзвичайно важлива в умовах повномасштабної війни, зазначають у виданні. 37-тонна машина поєднує в собі шасі важкого артилерійського тягача АТ-Т та базу дизельного двигуна від Т-54, а також екскаватор типу бензопили.

Основне призначення БТМ-3 — рити траншеї. Він здатен їх робити глибиною 1,5 метра, шириною 0,9 метра та зі швидкістю 700 метрів на годину. І як зазначає автор, як для створення траншеї — це доволі швидко. Ймовірно такими самими машинами рф будувала свої кілометрові окопи вздовж лінії фронту.

В українській армії є приблизно 10 таких машин. Відео, яке опублікували в мережі, було знято в Запорізькій області. Саме там зараз точаться основні наступальні бої з боку ЗСУ.

Якщо росіяни рили окопи, щоб стримати ЗСУ, то ЗСУ риють їх, щоб закріпитись на відвойованих територіях.

«Робота траншейних машин і бульдозерів буде доповнена старомодними лопатами, щоб забезпечити захист людей і обладнання», — пояснює Лестер Грау та Чарльз Бартлз у статті «Російський шлях війни».