На озброєнні українських захисників було помічено модифікацію бронемашини «Козак-2М1» із дистанційним бойовим модулем. На опублікованому 30 серпня в соцмережах відео можна побачити дистанційно керовану кулеметну турель.

У коментарі до публікації зазначено, що машина була створена для повітряно-десантних бригад і сил спеціальних операцій, пише «Фокус».

«Поблизу лінії фронту з’явилася абсолютно нова українська бойова броньована колісна машина «Козак-2М1″ із дистанційно керованою кулеметною туреллю. Навіть в умовах війни Україна продовжує виробляти й удосконалювати власні бойові машини», — написали автори твіту.

Оглядачі «Мілітарного» уточнили, що на бронемашині встановлено великокаліберний кулемет КПВТ калібру 14,5 мм. Повідомляється, що такий кулемет є досить потужною зброєю, тому становить загрозу не тільки для живої сили противника, а й для укріплень і окремих видів бронетехніки.

«Кулі такого калібру можуть пробити цегляну кладку або броню більшості зразків легкоброньованої техніки, яку використовують росіяни», — зазначили експерти.

Вони також розповіли, що кулеметна турель оснащена потужною оптичною системою з кількома каналами спостереження, один із яких може бути тепловізійним. Водночас цифрові засоби спостереження тепер є не тільки в оператора модуля, а й у водія бронемашини.

Оглядачі пояснили, що дистанційне керування туреллю здійснюється за допомогою пульта командира машини. Примітно, що встановлений на «Козак-2М1» бойовий модуль не вдалося зіставити з жодним серійним іноземним зразком.

Однак він практично ідентичний до модуля, який встановлюють на українські БМП-1ЛБ. Як повідомили експертам бійці ЗСУ, цей модуль має іноземне походження, але дані слід уточнити. Також помітили технологічну складність встановлення модуля — роботи, найімовірніше, проводили на потужностях заводу-виробника.