Куленепробивний, стійкий проти мін, витримує до 2 тонн вантажу і може бути оснащений як повноцінна самохідна мінометна установка. Усе це – про інноваційний «броньовик» VARTA, який успішно пройшов «тест-драйви» від Міноборони та інших силових відомств і нині активно слугує українській армії під час здійснення військових спецоперацій на лінії фронту. Детальніше про надсучасну бронемашину та її характеристики розповів «СтопКор».

VARTA – одна з найбільш сучасних вітчизняних розробок, що захищає бійців на передовій. Це – спеціалізований броньований транспортний засіб, створений вітчизняною компанією «Українська Бронетехніка» відповідно до вимог силових відомств України та спецпідрозділів ЗСУ для участі у військових, антитерористичних та інших спеціальних операціях.

У 2015-2016 роках він успішно пройшов випробування Міністерства оборони, Нацгвардії та прикордонної служби України.

Що представляє собою це бронеавто?

Візуально автомобіль має класичне компонування – двигун спереду, управління в середній частині, а десант у кормовій.

Куленепробивне лобове скло виконане з двох склоблоків. З боків розташовані чотири двері, де перша лінія використовується для водія та командира, а друга – для доступу в десантне відділення.

Максимальна швидкість автомобіля при русі по шосе – 100 км/год.

Що саме у конструкції VARTA забезпечує бійцям посилений захист на полі бою?

Корпус броньовика зварений із шведських сталевих броньових листів ARMOX 560, що забезпечують захист від бронебійних куль 7,62 × 39 мм. Дно має V-подібну форму, яка покликана підвищити протимінну стійкість і забезпечити захист від заряду з потужністю до 6 кг у тротиловому еквіваленті. Вантажопідйомність машини сягає 2000 кг.

Кожні двері обладнані амбразурами з заслонками для ведення вогню. А ще шість перебувають у верхній частині бортів десантного відділу.

Сучасні протимінні сидіння – протестовані відповідно до STANAG 4569 та сертифіковані по стандарту НАТО AEP-55.

Українська бронемашина – не лише суперзахищена, а й зручна в експлуатації

VARTA оснащена системою центральної підкачки коліс і гумою з пулестійкими вставками RunFlat від німецького виробника Continental. У якості сидінь використовуються протимінні сидіння, сертифіковані за стандартом НАТО AEP-55.

З додаткового обладнання, броньовик обладнаний проблисковими маячками, прожектором, радіостанцією і лебідкою з 25-метровим синтетичним тросом, здатної видавати тягове зусилля до 9000 кг.

Крім того, у машині мається система клімат-контролю. Вогнестійка металева панель приладів легко демонтується для доступу до технічних елементів автомобіля, а ергономічна панель приладів оснащена водонепроникними та протиударними датчиками і перемикачами.

VARTA може бути модифікована як:

  • транспорт для перевезення особового складу;
  • командно-штабна машина;
  • санітарний транспортний засіб;
  • самохідна мінометна установка.

У кормі також передбачені п’яті двері для десанту, на якій розташоване кріплення запаски. Завдяки продуманій конструкції бронекорпуса, даний транспортний засіб може бути доукомплектований вежею чи боєвим модулем, масою до 550 кг.