Нещодавно створена морська коаліція між Великобританією та Норвегією, призначена для надання допомоги Збройним Силам України, отримає два мінно-тральних кораблі, 23 транспортні катери та 20 амфібій Viking. Про це повідомляє «Автоцентр».

Viking Bv S10, розроблений компанією Land Systems Hagglunds, є зчленованим гусеничним всюдихідним транспортом. Цей броньований транспортний засіб здатний захищати від бронебійних куль калібру 7,62 мм, уламків 152-мм снарядів, а також від протипіхотних мін масою до 0,5 кг.

Амфібія Viking, на відміну від свого неброньованого аналога Bv 206, має більші габарити та повну масу 10 тонн замість 6 тонн. Перший модуль вміщує чотирьох осіб, а другий — до восьми.

Транспорт обладнаний 5,9-літровим турбодизелем Cummins потужністю 250 к. с., який працює в парі з автоматичною 6-ступеневою коробкою передач Allison. Максимальна швидкість на суші становить 65 км/год, а на воді — 5 км/год. Витрата пального становить 76 літрів на 100 км, а запас ходу дорогами з твердим покриттям — 300 км.

Зазначимо, що амфібії Viking надходять на озброєння британської армії з 2003 року, і загалом було закуплено 166 одиниць, з яких 50 було відправлено до Афганістану.