Україна придбала у Канади 11 броньованих машин Gurkha. Розроблені компанією Terradyne Armored Vehicles в Онтаріо, Канада, ці транспортні засоби спеціально обладнані для місій медичної евакуації. Про це 11 грудня 2023 року повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає Wheel News.

Федоров повідомив, що ще чотири Gurkha, надані United24, були відправлені в прифронтові райони. Ці підрозділи мають необхідне медичне обладнання для транспортування та надання допомоги пораненим солдатам.

Федоров підтвердив закупівлю загалом 13 машин Gurkha у канадських постачальників, 11 з яких вже експлуатуються в Україні. Моделі Gurkha, побудовані на шасі Ford F-550 Super Duty, доступні в трьох варіантах.

Gurkha MPV — це броньований автомобіль 4×4, що забезпечує високу мобільність і захист. Відповідаючи стандартам B7/STANAG 2, ці машини забезпечують комплексний захист від таких загроз, як стрілецька зброя, боєприпаси калібру 7,62 мм, вибухівка вагою до 6 кг і артилерія калібру 155 мм. Gurkha MPV оснащений 6,7-літровим турбодизельним двигуном V8, який видає 330 кінських сил і 750 Нм крутного моменту, здатний розвивати швидкість до 130 км/год. Його трансмісія 4×4 забезпечує плавний перехід між приводом на два та чотири колеса.

При вазі близько 7484 кг Gurkha MPV має 6,4 метра в довжину, 2,5 метра в ширину і 2,6 метра у висоту. Транспортні засоби оснащені вентильованими дисковими гальмами на чотирьох колесах і антиблокувальною системою гальм (ABS) для підвищення безпеки під час швидкого реагування на надзвичайні ситуації.

Дурвард Сміт, президент та генеральний директор Terradyne, та Олег Клоц, керівник відділу логістики ДП «Медзабезпечення України», підкреслили вирішальну роль цих транспортних засобів в евакуації поранених із зон підвищеного ризику. Поєднання передового захисту, мобільності та довговічності робить Gurkha MPV активом у зусиллях України захистити своїх солдатів і цивільних.

Весь парк із 13 Gurkha, призначених для Медичних сил ЗСУ, закуплено на загальну суму 124 млн грн. Фінансування було зібрано у грудні 2022 року. Замовником спеціалізованих броньованих автомобілів виступило державне підприємство «Медичні закупівлі України».