Фандрейзингова платформа United24 на своїй сторінці в Telegram повідомила про передачу фронтовим медикам ще двох броньованих автомобілів для евакуації поранених з передової. Цією партією завершено проєкт постачання 13 евакуаційних автомобілів, інформує 24 канал.

Бронеавтомобілі Gurkha на замовлення державного підприємства «Медичні закупівлі України» виготовляла канадська компанія Terradyne Armored Vehicles Inc. Кошти під цей проєкт у сумі 124 мільйони гривень виділила United24.

Повідомляється, що усі замовлені 13 евакуаційних авто надходили в Україну поетапно. Усі вони, включаючи доставлені й передані військовим 12-ту і 13-ту машини, уже задіяні у фронтовій зоні.

Наші військові медики дуже гарної думки про ці евакуатори: машина розроблялася під максимальний захист людей всередині. Продумані як ходова, так і модуль салону. Передні колеса винесено далеко вперед, що при наїзді на міну дозволяє у ці метр-півтора погасити кінематику вибухової хвилі – енергія вибуху зменшується. Передні крила спереду і капот кріпляться безпосередньо до шасі, а не до кабіни екіпажу і це у критичну хвилину вибуху зменшує енергію ударної хвилі.

Броньований відсік відокремлений від моторно-трансмісійної ніші подвійною перегородкою, а броньовані двері забезпечують доступ до двох роздільних осередків броньованої капсули. Якщо заднє колесо підривається на міні, вибух прямує вгору і назовні, тим самим обмежуючи пошкодження салону: деякі запобіжні функції були включені в проєкт для захисту екіпажу від вибуху міни саме під днищем. До того ж дорожній просвіт був збільшений для забезпечення максимального розсіювання енергії вибуху.

Посилене днище по всьому периметру підлоги захистили додатковою пластиною, що демпфує. Вона має шарувату структуру типу сендвіча і поглинає значну частку енергії вибуху. Пластина має власну систему кріплення, завдяки чому вона прикриває весь салон.