Про передачу шведських САУ Archer нашим військовим певний час не повідомляли, щоб не зіпсувати «сюрприз» російським окупантам. І ось днями журналістам «1+1» вдалося детально відзняти в роботі цю феноменальну за конструкцією артилерійську установку. За два місяці бойового застосування дані САУ ліквідували вже багато ворожої бронетехніки, повідомляє «Автоцентр».

Зазначимо, що збройні сили Швеції свого часу замовили у BAE Systems всього 24 таких САУ і третину з них, тобто 8 одиниць нещодавно було передано Україні. Archer є однією з найкращих САУ калібру 155 мм.

Її унікальність полягає у повній автоматизації процесу ведення вогню. З транспортного положення в бойове установка розгортається лише за 30 секунд. І в перші 30 секунд може зробити 6 пострілів. Дальність ураження складає 30 км звичайними снарядами, 40 км – активно-реактивними та 60 км – боєприпасами Excallibur.

Балістичний комп’ютер сам робить усі розрахунки – від оператора потрібно лише запровадити координати цілі. Більше того, якщо дуже потрібно, то й сам водій може зробити постріл. Жодна інша самохідна артилерійська установка не може похвалитися такою простотою та швидкістю керування.

САУ Archer побудовано шасі кар’єрного самоскида Volvo A30D (6х6). Завдяки шарнірно-зчленованій рамі машина завдовжки 14,3 м має відмінну маневреність. Кабіна водія, а також рубка оператора броньована за стандартом STANAG 4569 Level і захищає від бронебійних куль патрона 7,62 х 51 мм, а також від підриву мін до 6 кг у тротиловому еквіваленті.

Бойова маса САУ становить 34 т. Потужний 9-літровий турбодизель Volvo 343 к. с. в парі с автоматичною коробкою передач Powertronic розганяє машину до 70 км/год. Завдяки такому гнучкому шасі тут чудова геометрія прохідності. Дорожній просвіт становить 450 мм. Машина може долати підйом крутістю до 58% та ухили до 53%.