В Україні завершили випробування комплексу з ПРК «Штурм-СМ». Тепер сталі відомі деталі української розробки. Про це повідомляє «Фокус».

«Штурм-С» — це розробка 70-х років минулого століття, тому українські спеціалісти провели низку робіт для модернізації бойової машини. В результаті на МТ-ЛБ встановили протитанковий ракетний комплекс «Барʼєр-С», до якого розробили нові ракети з різними боєголовками РК-2П та РК-2ПОФ. Тандемна бойова частина може пробивати до 800 мм гомогенної броні. При цьому осколково-фугасна боєголовка може уражати противника з великою кількістю осколків — до 900 одиниць.

Машина отримала назву «Штурм-СМ» та являє собою мобільний протитанковий ракетний комплекс. Його призначено для ураження бронетехніки, яка має різні типи бронювання від комбінованої до монолітної з динамічним захистом. Окрім бронетехніки ПРК може уражати вертольоти, що зависли в повітрі та стаціонарні цілі ворога.

Максимальна дальність стрільби машини складає 7000 метрів. Наведення на ціль відбувається по лазерному променю із можливістю супроводу цілі в ручному або автоматичному режимах. Для ураження «Штурм-СМ» має оптико-прицільну станцію наведення (ОПСН). Також ОПСН є універсальною та модульною, тому її можна встановити на гелікоптер, БПЛА, БТР, БМП чи танк.

«Якщо порівнювати «Штурм-СМ» із можливостями тих же FPV-дронів, то ми маємо більшу масу бойової частини у ракети, а також, що дуже важливо, повну стійкість до засобів РЕБ, якими нині оснащують російську техніку і які здатні відвести дрон від цілі», — пояснив один з розробників нової системи.