Дефіцит західного озброєння та невизначеність із подальшими поставками від союзників стимулює українських захисників шукати нестандартні виходи зі складної ситуації, й креативність військових інженерів інколи призводить до несподіваних результатів. Нещодавно на бойове чергування в кількох підрозділах Сил безпеки та оборони стали скопійовані з іноземних HMMWV та М113 броньований автомобіль «Характерник» і бронетранспортер «Сікач».

Про це повідомляє OBOZ.ua.

Виробництво такої техніки налагодили на потужностях кількох підприємств у різних частинах країни. Про це OBOZ.UA розповіли автори ідеї та інженери.

– Це, звісно, не повноцінна лінія з виготовлення техніки, швидше кустарне виробництво. Проте нам вдалося досягти майже повної відповідності оригінальним зразкам. Звісно, з певними технічними особливостями, – зазначив один із них.

З його слів, нині потужності виробництва дозволяють ставити у стрій по п’ять копій автомобілів «Хамві» та М113 на місяць. Після необхідних випробувань техніка одразу відправляється на фронт.

Автори розробки кажуть, що український «Хамві» майже не відрізняється від свого американського прототипу. Слід зазначити, що ходову для «Характерника» беруть або від ГАЗ-66, або ж від Ford F-15 чи F-350. Нині автомобілі усіх типів уже в строю, але перероблених із ГАЗ-66 – лише одиниці, адже удосконалити «Форди» виявилося набагато простіше.

Що ж до «Сікача», то в цьому випадку використали ходову МТЛБ та старих БМП-1.

Виробництво окремих вузлів викликало певні складнощі, але зрештою техніко-технічні машини вдалося майже повністю відтворити, а в дечому навіть покращити.