Кувейт планує передати Україні сто танків М-84АБ, які є модифікацією югославських Т-72М. Ці бойові машини спочатку будуть доставлені до Хорватії для ремонту та модернізації, після чого вирушать до України.

Про це повідомляє видання «Новини.LIVE» із посиланням на сербське телебачення «ТВ Фронт».

Військова допомога Україні від Кувейту

Танки М-84АБ були розроблені наприкінці 1980-х спеціально для армії Кувейту, і всього було поставлено 200 одиниць. Зараз вони зберігаються у консервації.

Колишній лідер Кувейту, емір Наваф аль-Ахмед ас-Сабах, уникав участі у конфлікті в Україні. Однак після його смерті у грудні 2023 року влада перейшла до його зведеного брата Мішааля, який вирішив надати підтримку Україні.

Видання вказує, що армія Кувейту не використовує танки М-84АБ, оскільки вони перебувають у сховищі. Натомість у неї в арсеналі є 218 американських танків M1A2 Abrams.

Що відомо про танки М-84АБ

М-84АБ є покращеною версією югославського танка М-84А, який був створений на основі радянського Т-72А. Ця модифікація була спеціально розроблена для кувейтської армії, яка в 1989 замовила 200 одиниць.

Танки М-84АБ обладнані просунутою системою керування вогнем та посиленим двигуном, а також іншими значними покращеннями. У замовлення входили також 15 командирських танків М-84АБК та 15 броньованих машин для технічного обслуговування та ремонту, позначених як М-84АБІ.