На виставці озброєнь World Defense Show 2024 у Саудівській Аравії турецька компанія FNSS представила свій новий бронеавтомобіль PARS ALPHA. Про новий армійський БТР розповіли оглядачі Defence24, інформує «Фокус».

PARS ALPHA — це новий турецький бронетранспортер з колісною формулою 8×8, який покликаний забезпечити загальне домінування на полі бою», відповідаючи при цьому тактичним і оперативним вимогам сучасних збройних сил.

Виробник наголошує на більшій мобільності — це результат встановлення нової системи повного приводу, а також гідропневматичної підвіски, яка регулює висоту машини залежно від місцевості. У FNSS зазначають, що їхня машина здатна долати пагорби з нахилом 40%, а також ділянки доріг з нахилом 70%, перешкоди завдовжки 2,4 метра і вертикальні перешкоди висотою до 80 сантиметрів.

Внутрішнє компонування передбачає розміщення екіпажу та десанту в одному відсіку, за силовою установкою машини. Таке рішення передбачає прямий контакт між водієм і командиром, що забезпечує машині кращу ситуаційну обізнаність. Загалом у БТР розміщується 12 осіб, включно з трьома членами екіпажу.

Основні характеристики PARS ALPHA:

  • довжина машини — 7,8 метра;
  • ширина — 3,1 метра;
  • висота — 2,4 метра;
  • висота в транспорті — 2,2 метра;
  • заявлена швидкість по шосе — 115 км/год;
  • запас ходу — 800 км;
  • радіус повороту — 7,8 метра.

Бронемашина оснащена двигуном потужністю 711 к.с., що дає змогу пройти 5 000 км бездоріжжям. Щодо транспортування, то техніка може перевозитися літаками, зокрема A400M, C-17 Globemaster, Ан-124, C-5 Galaxy або Іл-76.

Щодо бронезахисту докладної інформації поки що немає, проте розробники стверджують, що новий БТР має «найвищу стійкість до вибухів мін». Також машина може бути оснащена системами активного захисту і лазерною системою попередження.

«Заявлені параметри балістичного і протимінного захисту відповідають STANAG 4569, але точні рівні залишаються засекреченими», — підкреслюють оглядачі.

PARS ALPHA був показаний з інтегрованою безпілотною туреллю TEBER-II 30/40, озброєною гарматою калібру 30 мм, за бажанням замовника може бути встановлено озброєння калібру 40 мм або кулемети різного калібру.

Виробник додає, що броньовик може бути оснащений й іншими системами озброєння, включно з гарматами калібру 120 мм (зокрема гаубицями), зенітною зброєю, мінометами калібру 120 мм або пусковими установками протитанкових керованих ракет.