У новому відео проєкту «Український Свідок» розглядається шведська самохідна артилерійська установка Archer. «Арчери» вражають своїми величезними розмірами, причому колеса досягають людського зросту. Барабан установки містить 21 снаряд, які машина може випустити за 3 хвилини. Дальність стрільби досягає 60 км, а основним призначенням Archer є контрбатарейна боротьба та знищення важливих цілей, таких як ворожі артилерійські установки. Збройні сили України мають на озброєнні 8 таких САУ.

Більш детально про «Арчер» розповідали оператор озброєння під позивним «Ворон», водій «Дрон» та командир з позивним «Ганс», інформує thePage. Вони проходили навчання з керування цією установкою протягом кількох місяців у Швеції.

САУ «Archer» на озброєнні ЗСУ (відео):

Ще однією особливістю цієї самохідної артилерійської установки є здатність вражати одну ціль декількома снарядами, які рухаються за різними траєкторіями.

«Ми заряджаємо 3-4 снаряди і вони дістаються цілі одночасно А ще — ми можемо запрограмувати машину так, щоб вона вражала кілька різних цілей послідовно: натиснули на кнопку, а гармата сама відпрацьовує по одній цілі та наводиться на іншу», — розповідає командир.

Окрім великої дальності та автоматизації, перевагою «Арчерів» є їхня мобільність.

«Швидко відпрацював — швидко пішов. Причепні САУ — це теж добре, але вони стаціонарні. А мобільність — це життя», — каже «Ворон».