Вітчизняними бронемашинами «Новатор-2» поповнився автопарк 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України. Огляд бронемашини опублікувала пресслужба бригади, передає «Рубрика».

Варто зазначити, що офіційно про наявність у «Азову» цих бронемашин не повідомлялося. Про отримання Нацгвардією партії цих машин «Мілітарний» інформував на початку серпня.

«Довезе на штурм, прикриє з «Браунінга», швидко евакуює з бою. Новітній український броньовик другого покоління «Новатор-2″ зібрав у собі найкращі рішення для швидкого і безпечного переміщення на бойові», – йдеться у повідомлені бригади.

З повідомлення слідує, що «Новатор-2» вже тривалий час бере участь у найважчих завданнях, які виконують азовці, і рятує їхні життя, виводячи їх з-під обстрілу артилерії та ударів FPV-дронів.

Бійці «Азову» зазначили, що під час виконання бойового завдання бортова станція постановки радіоелектронних перешкод збила ворожий дрон з курсу, бронекорпус витримав ближній вибух, а машина продовжила рух.

Довідка про «Новатор-2»

Модифікація, яка розроблена на шасі Ford F-550, розроблялася з урахуванням досвіду використання першого «Новатора» в бойових умовах. Серед головних новацій у бронемашині – покращена підвіска та система керування, які забезпечують високу маневреність та підвищену прохідність.

В рух машину приводить 8 циліндровий двигун об’ємом 6,7 літра з потужністю у 300 кінських сил, «Новатор» обладнаний автоматичною коробкою передач. Машина обладнана технологією Run-flat, яка допомагає їздити з пошкодженнями коліс.

Також машину стала довше на 10 сантиметрів, що дозволило встановити броньовану секцію для додаткових місць. Раніше «Новатор» міг перевозити п’ять пасажирів, тепер місць стало десять.

Споряджена маса машини зросла на 2 тони – до 9660 кг. При цьому вантажопідьйомність зросла до 3340 кілограмів.

З’явилися додаткові броньовані вікна товщиною 5 сантиметрів та додатковий люк на даху. Новий «Новатор-2» зберіг можливість встановлення дистанційного керованого бойового модуля з кулеметом. Відомо, що бронекорпус машини виготовлений зі сталі Armox.