avto-chip-i-deyl

Українські волонтери виготовили ефективні бронеавтомобілі для спецназу, повідомляє avtoz.net.

Волонтери продовжують заповнювати прогалини в забезпеченні спеціальною технікою ЗСУ. Як стало відомо, в одному з підрозділів з’явилося два унікальних рейдових автомобіля, які бійці вже охрестили “Чіп і Дейл”. Завдяки потужному озброєнню і маневреності, ці “рятувальники” вже не раз виручали наших бійців. Особливо ефективно “Чіп і Дейл” діють проти ворожих ДРГ.

Як повідомив один з розробників даного проекту, ідея створення таких автомобілів була запозичена у армії НАТО, де рейдові автомобілі вже давно успішно застосовуються. Їх конструкція з вигляду невибаглива, але це лише на перший погляд. Основне завдання таких авто: швидко з’явитися там, де не чекали, завдати максимальної шкоди супротивнику і швидко зникнути, поки приголомшений супротивник не прийшов до тями. Ідея дуже стара, починаючи з Другої світової війни американці використовували Віліси з встановленим кулеметом Браунінг 50 калібру (12.7 мм) і курсовим кулеметом Браунінг 30 калібру (7.62). Потім була Африка.

В операціях, де беруть участь “Чіп і Дейл”, рахунок йде на секунди, тому у авто навіть дверей немає, адже бійці повинні покинути авто і зайняти позицію в максимально короткий час, а потім також швидко зануритися.

Будувала “Чіп і Дейла” та ж команда волонтерів, яка торік створювала “Скорпіон” і “Скорпіон-2″ – броньовані автомобілі, один з яких можна бачити у військовому музеї в Києві. У хлопців вже відпрацьована технологія максимального бронювання, який закриває важливі агрегати автомобіля. Але при споруді рейдового авто вирішено було не будувати важкий автомобіль-фортецю, а зробити ставку на маневровість і вогневу міць.

В основі “Чіпа” і “Дейла” були праворульні Mitsubishi Pajero початку 90-х років випуску, які були закуплені і передані команді розробників українськими патріотами. З Mitsubishi зрізали весь кузов, залишили лише капот і передні крила. Передок забронювали, а по бортах зробили прорізи замість дверей. Для міцності конструкції встановили і додатковий трубчастий каркас. У результаті автомобіль став нагадувати рейдові авто армій НАТО.

Спереду є кріплення під кулемет “Калашникова”, а в кузові на верстаті встановлений ще і ДШК. По бортах – “футляри” від РПГ.

“Чіп” і “Дейл” діють парами і можуть вести вогонь на всі боки як на ходу, так і із засідок. А екіпаж за секунди займає позиції поряд з авто, посилюючи вогневу міць. Сепаратисти вже охрестили творіння українських волонтерів “Бандеромобіль”, але зустрічатися з ним мало хто хоче.

document.write(«»);