Враховуючи слабкий вплив скасування спецмита на вартість авто для кінцевого споживача, експерти не передбачають помітного сплеску обсягів імпорту авто в Україну.

При цьому, падіння ринку нових автомобілів в нашій країні за вісім місяців 2015 року склало 61%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і 94% — порівняно з аналогічним періодом рекордного 2008 р.

Всього в цьому році в Україні, за прогнозом економіста, керівника проекту Успішна країна Андрія Блінова, буде продано менше 50 тис. нових легкових авто — антирекорд з початку 2000-х.

— Говорити про якийсь позитивний ефект (для імпорту) від скорочення мита досить важко, тим більше, що відсоток (зниження кінцевої ціни) настільки незначний на тлі загальної вартості автомобілів, — нарікає Дар’я Штименко, піар-менеджер компанії Порше Україна.

Більш істотно стимулювати імпорт, на думку генерального директора аналітичної компанії Pro-Consulting Олександра Соколова могла б скасування додаткового імпортного збору у розмірі 5% вже до кінця цього року. «Якщо його скасують, то ставка складе близько 10% на всі легкові автомобілі, що в принципі трохи поліпшить ситуацію на ринку», — сказав він Вестям.

З ним погоджується і Андрій Блінов, підкресливши: «Додатковий імпортний збір призвів до того, що в Україні автомобілі коштують удвічі дорожче, ніж, приміром, у порівнянних (з економічного розвитку) країнах Латинської Америки».

Уряд обіцяє скасувати цей збір вже з 1 січня 2016 р. Але, на думку Дарія Штименко, не варто забувати, що основними факторами «млявості» українського автомобільного ринку, звичайно ж, є складна політико-економічна ситуація в країні і військовий конфлікт на Донбасі.

document.write(«»);