Патрульні, зупиняючи автомобіль, повинні мати обґрунтування, щоб перевірити документи у водія. Без необхідності права можна не пред’являти.

Як зазначають юристи компанії «Дорожній адвокат», нещодавно був випадок, коли поліцейські зупинили автомобіль нібито за забруднений номерний знак. Однак водій відмовився пред’явити документи через відсутність на його думку правопорушення. В результаті інспектори оштрафували водія на 425 грн за відмову пред’явити документи.

Відмову водій мотивував тим, що обов’язковими до виконання є лише законні вимоги працівника поліції, проте підстав для перевірки документів у інспектора не було, оскільки водієм не були порушені правила дорожнього руху.

Розглянувши дану справу, Верховний суд рішенням від 17.07.2019 зробив висновок: інспектором «не було надано доказів вчинення водієм будь-яких порушень, в результаті яких у інспектора виникло б право вимагати документи на транспортний засіб». Постанову поліції визнано незаконним і скасовано. Рішення є остаточним і оскарженню не підлягає!

Поліцейські повинні врахувати зазначену позицію Верховного суду і припинити практику необґрунтованих зупинок.

Джерело autonews.ua