Останнім часом шахраї в Україні почали використовувати схему «розводу», яка допомагає отримати з водіїв максимальну кількість грошей. Про таку аферу розповів юрист Дмитро Федоров.

Як передає Autonews, за словами експерта, водіїв «розводять» представники поліції. У 40% випадків оформлення протоколів за частиною 1 ст. 130 КУпАП, яка регулює відмову водія від проходження огляду на сп’яніння, патрульні заявляють автовласникам про право відмовитися від огляду, що «вилазить їм боком» під час суду.

Обман полягає в наступному: правоохоронці зупиняють машину за порушення ПДР або через уявне орієнтування по викраденню. Водія звинувачують в алкогольному або наркотичному сп’янінні, приводячи ряд симптомів: втомлений вигляд, тремтіння рук або збуджений стан. Після цього затриманому пропонують вирушити до нарколога.

Вже по дорозі до медичного закладу водієві рекомендують відмовитися від процедури. Правоохоронці заявляють, що можна пройти медогляд в будь-який час або зовсім від нього відмовитися. Правоохоронці вимагають від громадянина повідомити при свідках на камеру, що він відмовляється від проходження процедури і відпускають його.

Виявляють подібний підступ люди вже під час суду. Найчастіше суд не дивиться на результати огляду, які проходив водій особисто. Вони посилаються на те, що поліція повинна бути присутнім при процедурі. В іншому випадку, вердикт лікарів недійсний. Таким чином, водіїв судять не за п’яне водіння, а за відмову пройти медобстеження.

Правоохоронці не записують пропозицію про відмову огляду. Записують тільки саму відмову на камеру при свідках. Цього вистачає на штраф в 10200 грн. А потім ще й забирають водійське посвідчення.