253003

Всього одна п’ята замовлених Держслужбою з надзвичайних ситуацій (ДСНС) автомобілів для пожежних виявляться українського виробництва. Решта будуть побудовані на шасі зарубіжних вантажівок. Про це заявили в компанії ХК «АвтоКрАЗ».

Стали відомі остаточні результати закупівель, які здійснить ДСНС, повідомляє ukrautonews.com зі посиланням на ХК «АвтоКрАЗ». За їх інформацією, з 52 одиниць спеціальних пожежно-рятувальних автомобілів у двох категоріях: з колісною формулою 6х4 і цистерною на 8т, і з колісною формулою 4х4 і цистерною на 4-5 т, КрАЗу підтвердили закупівлю лише 12 одиниць. Всі інші автомобілі будуть базуватися на шасі імпортних виробників, хоча КрАЗ був готовий повністю закрити всю потребу Державної служби.

«Кразівці» відзначають, що це вже не перший випадок, коли вітчизняному виробнику з різних причин відмовляють у закупівлях техніки. Але тендер по пожежним автомобілям – це взагалі апогей. Мало того, що прем’єр-міністр Арсеній Яценюк публічно обіцяв закупити техніку у вітчизняних виробників, щоб бюджетні гроші працювали на країну, так і в самому законі «Про бюджет» ця позиція значилася як закупівля техніки у вітчизняного виробника. І що в результаті? КрАЗу дали замовлення на 12 автомобілів, а решта 40 автомобілів будуть на імпортних шасі.

У прес-службі «АвтоКрАЗу» відзначають, що у компанії є ціла гама пожежно-рятувальних машин на різних шасі, різних комплектацій, виконань. Серед них є машини як максимально уніфіковані з технікою для армії і призначені для важких умов (частина пожежних машин піде в зону АТО), так і економічні для міських умов з беськапотною кабіною. Але всі ці аргументи не почули чиновниками.

Аналогічна картина складається і з закупівлями армійських вантажівок. З одного боку в Міноборони констатують брак вантажівок, спеціальної техніки, шасі в армійських підрозділах, які КрАЗ готовий постачати. А з іншого боку замовлення все частіше віддається не КрАЗу, а закуповують якісь інші іномарки. Для Національної Гвардії використання МАЗів вже стало практикою. Перші 52 вантажівки МАЗ Національна гвардія закупила ще 3 липня 2014. Потім – 16 одиниць МАЗів вже в жовтні, потім ще і ще. При цьому закуповувалися повні аналоги українського КрАЗу, а часом взагалі не армійські, а суто міські модифікації.

«Ми виграємо найскладніші міжнародні тендери, армії багатьох країн вже багато років закуповують КрАЗи, але чомусь програємо тут, в Україні», – дивуються в «АвтоКрАЗ».

document.write(«»);