З проханням роз’яснити ситуацію щодо майбутнього авто на європейській реєстрації Європейська Правда звернулася до голови робочої групи з питань вирішення цієї проблеми Владислава Криклія, якому пророкують крісло міністра інфраструктури. Криклій на питання журналістів вирішив не відповідати, пише Автотема з посиланням на MMR.

В свою чергу заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк зазначив, що нових правил, а відповідно і предмету для розмови поки що нема.

“Готуємо законопроект спільно з Офісом президента, Державною митною службою та Міністерством внутрішніх справ. Кожне відомство лише напрацьовує пропозиції. Наразі поки що немає про що говорити”, – повідомив заступник міністра.

Оскільки питання “євроблях” перед президентом особисто підіймала організація “Авто євро сила”, а її представники завжди присутні на заходах присвячених вирішенню цієї проблеми, ЕП звернулася за роз’ясненнями до керівника організації Олега Ярошевича.

Він озвучив основні вимоги “АЄС”, які з великою імовірністю будуть розглянуті при підготовці анонсованого проекту закону.

По-перше, пільги для учасників АТО, багатодітних сімей та інвалідів. Відзначимо, що представники попередньо політичної команди цю вимогу відхилили наголосивши, що всі повинні бути у рівних умовах.

По-друге, відкриття ринку не тільки для легкових, а й для вантажних авто та спеціальної техніки.

Третя і головна вимога – скасування коефіцієнту віку автомобіля з формули розрахунку акцизу.

“Повинні бути однакові правила для авто будь-якого віку. Ми пропонуємо 20% ПДВ, 10% мита, 3% до Пенсійного Фонду і 1,5% військового збору. Але ключове питання – акциз”, – сказав Ярошевич.

Базові ставки акцизного податку пропонується залишити на поточному рівні: для авто з бензиновим двигуном — 50 євро, для авто на дизелі — 75 євро. Йдеться саме про базові ставки, до яких відповідно до чинного закону застосовуються коефіцієнти двигуна (об’єм двигуна – ЕП) та коефіцієнт віку (кількість повних календарних років авто – ЕП). Останній пропонують прибрати.

Якщо на простому прикладі, то за бензинове авто будь-якого віку об’ємом двигуна 2000 см3 доведеться заплатити всього 100 євро. Відповідно ж до чинного законодавства з урахуванням вікового коефіцієнту за такий транспортний засіб треба сплатити в рази більше: 5 річне авто – 500 євро, 15-річне – 1,5 тисяч євро. Більше прикладів обчислювання акцизного податку за діючим законом – за посиланням.

Які з запропонованих змін можуть бути прийняті – питання відкрите. Принаймні офіційно в Офісі президента відповіді на це не дають.

Не під запис представники президента кажуть, вимоги “Авто євро сили” беруться до уваги, але які з них потраплять в новий закон – говорити рано.

“Наразі основне питання – відтермінування штрафних санкцій. Вже після цього почнеться робота з розробки нового законопроекту. Ми знаходимося в постійному діалозі та проводимо консультації в тому числі із організацією, яку ви назвали”, – заявив співрозмовник в ОП.

“Наразі вже створена робоча група, яка опікуватиметься цим питання. Поки що це вся інформація на сьогодні”, – підсумували в Офісі президента.