Кожен літр палива, що відпускається на українських АЗС, оподатковуватиметься акцизом у 0,042 євро.

Про це пише «Дзеркало тижня» з посиланням на главу парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніну Южаніна. Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді. Акциз замінить діючий раніше роздрібний 5% -вий податок, який можна було обійти через некоректне формулювання.

У законі говорилося про те, що податком обкладається «споживання нафтопродуктів для некомерційного використання». Однак багато АЗС обходили цю норму, оформляючи торгівлю паливом як оптову за талонами зі знижкою 5-10%. У результаті місцеві бюджети, для яких призначалися ці гроші, їх недоотримували.

“Цей 5-відсотковий акцизний податок мене здивував із самого початку. Я довго заправлялася на АЗС і все шукала в чеку, де ж там ці 5%? Алгоритм нечітко виписаний, його можна трактувати по-різному. І це призвело до того, що багато продажів на АЗС оформлялися як відпустка з зберіганням, відпуск оптовому споживачеві, а не кінцевому, відпустка по талонах або за безготівковим розрахунком”
Ніна Южаніна
глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики

Розмір акцизу було вирішено встановити на рівні 0,0042 євро, що приблизно відповідає 5% від середньої вартості літра палива на ринку.

document.write(«»);