Стукацтво або боротьба з беззаконням на дорозі?З дитинства нас вчили, що ябедничати недобре. Коли людина виростає, майже невинне дитяче слово «ябеда» трансформується в мерзенне «донощик». Але ж бувають випадки, коли необхідно проявити свою громадянську позицію і повідомити «куди слід» про кояться зловживання і порушення. І дорожніх ситуацій це стосується повною мірою. Так які це можуть бути випадки? Ми запропонували нашим читачам 5 найпоширеніших варіантів. А прокоментувати опитування попросили завідувача відділом випробувань журналу «За кермом» Михайла Гзовського.

На запитання «У яких випадках ви готові« настукати »на сусіда по потоку», більшість наших читачів (44%) обрали відповідь «якщо виникла підозра, що водій п’яний». Ще 35% готові поскаржитися на грубе порушення ПДР. І тільки 2% воліють розбиратися самостійно.

1444988907_1_opros_stuk

10% вважають, що скаржитися на інших учасників руху негідно, а 80%, навпаки, вважають, що це допоможе навести порядок на дорогах.

1444988908_2_opros_stuk

Тепер дамо слово завідуючому відділом випробувань журналу «За кермом» Михайлу Гзовського.
– Одного разу в одній заокеанської країні під час тест-драйву трапилася зі мною така історія. Я освоювався в новій для себе машині – розбирався з навігацією. А справа була на хайвеї, тому котив собі в правому ряду на швидкості кілометрів шістдесят на годину. В один прекрасний момент ззаду запалилася «люстра» і заблищали стробоскопи – причалив до узбіччя. Поліцейський перевірив документи й ошелешив питанням:

– Чому ви так повільно їдете?
– Але я ж не порушую швидкісний режим!
– Але ж ви гальмуєте потік і знижуєте пропускну спроможність магістралі!

Звичайно, коп відпустив мене без штрафу. Але той урок я згадую дуже часто.

Я, як і більшість з тих, хто проголосував на цей раз, обома руками за «стукацтво» на грубих порушників правил. Але хочу нагадати вам результати ще одного недавнього опитування – «Як ви оцінюєте свій стиль їзди?». Більшість тоді відповіло: «Їду зі швидкістю потоку». Так давайте зробимо так, щоб потік рухався рівномірно і максимально ефективно! Я закликаю нас з вами до самоорганізації і свідомості, а поліцію прошу – карайте не тільки гонщиків, але і тих, хто гальмує наше пересування.

Тих, хто проїжджає стоп-лінію і потім просто не бачить світлофора, відповідно, «прокидається» зелений; хто не вважає за потрібне завчасно включити поворотник, позначивши прийдешній маневр. Виповзають на середину перехрестя, навіть якщо попереду затор. Давайте, нарешті, штрафувати нахаб, плентаються в лівому ряду з телефоном у вуха або не бажають зміщуватися правіше, просто тому що «я, типу, крутий». Адже ці водії теж створюють хаос на дорозі і провокують ті найгрубіші порушення правил і агресивне водіння!

document.write(«»);