Отримати посвідчення водія сьогодні прагнуть українці різного віку і соціальних статусів, тому це неймовірно популярна процедура. Так, згідно даних Міністерства внутрішніх справ, лише за 2018 рік водійські права вперше отримали 360 256 українців.

Сьогодні отримання водійських прав є справжньою епопеєю і складається з чотирьох обов’язкових етапів. Однак, незабаром може дещо змінитися, це повідомляє Знай, посилаючись на проект закону №2201.

Сьогоднішня процедура отримання прав передбачає:

Навчання в автошколі

Після проходження курсу, українці мають здати внутрішні іспити з Правил дорожнього руху та з водіння. Іспити проходять у формі тестів, після успішного складання яких учневі видають Свідоцтво про закінчення навчання в автошколі. Свідоцтво діє 2 роки з дня закінчення курсів.

Медичний огляду
Відсутність довідки про проходження медогляду, а також довідка із зазначенням хвороби з “переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами” може стати причиною невидачі прав.

Іспити в сервісному центрі МВС

Згідно сьогоднішніх правил, здати іспит на права можна в будь-якому СЦ МВС – не залежно від прописки.

Екзамен складається з двох частин: теоретичної (20 хвилин – 20 питань) і практичної. Учні, які не вклалися у відведений час або зробили більше 2-х помилок – іспит провалюють.

Перездати теорію можна через 5 днів, кількість спроб необмежено, а ось на здачу практичного іспиту відводиться 3 спроби.

Отримання водійського посвідчення

Права видаються через 5 робочих днів з моменту здачі іспитів. Посвідчення видається особисто в руки під підпис і за пред’явленням паспорта.

Що може змінитися

До Верховної Ради внесено проект закону №2201, який пропонує реформувати методику навчання а здачі іспитів на водійські права.

Які зміни пропонується законопроектом

З одного боку, запропоновані зміни можуть полегшити процес отримання прав для українців, адже вчити правила дорожнього руху можна буде самостійно, не звертаючись до навчальних закладів. Така практика може скоротити час.

Однак, з іншої сторони “медалі”, нові правила можуть значно продовжити час отримання завітних документів. Якщо законопроект затвердять, то приступати до практичних занять на дорогах загального користування можна буде тільки після отримання свідоцтва про успішне проходження теоретичного іспиту. У разі провалу, пройти повторний тест можна буде лише через 3 місяці.