Питання про те, наскільки автомобіль втрачає в ціні з роками, постійно хвилює автовласників, які мають на думці можливу зміну автомобіля в доступному для огляду майбутньому. Ці цифри можуть бути до певної міри умовними. І все ж статистика дозволяє обчислити певні закономірності.

Експерти провели дослідження, щоб з’ясувати, як змінюється вартість седанів бізнес-класу по закінченні трьох років експлуатації. У число досліджуваних моделей потрапили популярні автомобілі D-сегмента.

Знову були проаналізовані зміни залишкової вартості моделей Skoda Superb, Volkswagen Passat, Mazda6, KIA Optima і Toyota Camry. Остання і очолила рейтинг найбільш повільно дешевшаючих, цього класу. За даними, заснованим на дослідженні середньої вартості трирічних Camry на сьогоднішній день, ця модель за вказаний період втрачає менше 19% від своєї вартості. Трохи гірше показник корейського KIA Optima, який через три роки зберігає майже 81% від своєї початкової ціни.

Переступив рубіж в 20% ще один «японець» Mazda6, підтримавши лідерство автомобілів з цієї країни, як найбільш надійних. В середньому ці машини за три роки стають дешевшими на 21,3%. У хвості рейтингу з досить серйозним відривом виявилися представники Європи. Skoda Superb дешевшає відразу майже на 33%, а Volkswagen Passat ще сильніше – на 33,7%. Ці цифри відповідають звичним для всіх показником втрат трирічного автомобіля від ціни нового – приблизно на третину.

Якщо аналізувати причини такої різниці в знеціненні різних моделей, то лідерство Toyota Camry експерти пояснюють тим, що практично всі комплектації цієї моделі в однаковій мірі зберігають затребуваність на вторинному ринку, що обумовлює підтримання високої ціни. Одним словом, люблять водії Toyota. Що стосується KIA Optima, то тут цінність трирічних автомобілів додає версії з потужними моторами 2 і 2,4 літра.

Варто додати, що кращим за показником збереження вартості в сегменті седанів бізнес-класу Toyota Camry, є і в категорії п’ятирічних автомобілів. Це багато про що говорить. На це впливає не тільки високий попит на дану модель (що дозволяє власникам запитувати ціну більшу), але і репутація виробника. Покупці припускають, що автомобілі Toyota зберігають високий рівень надійності і якості в експлуатації навіть через кілька років. У той час як багато моделей інших брендів не демонструють подібних властивостей, з часом все частіше доставляють клопотів своєму власникові.