Українські поліцейські не мають законних підстав вимагати від водіїв, щоб вони передавали їм права в руки, повідомляє юридична компанія “Дорожній адвокат”. Всі такі вимоги суперечать законодавству.

Відповідно до Правил дорожнього руху та законом “Про дорожній рух” після того, як поліцейський зупинив автомобіль, він має право попросити водія тільки пред’явити водійське посвідчення. У законах не йдеться про те, що водій повинен їх передавати правоохоронцям. Між значенням слів “пред’явити” і “передати” велика різниця.

Таким чином, водієві достатньо показати (пред’явити) права в розгорнутому вигляді. Але якщо водій сам хоче, то він, звичайно, може передати документи поліцейському в руки. Правда, найчастіше в такому випадку йому потім доведеться ходити за інспектором і просити повернути водійське посвідчення, що і відбувається, але вже разом зі штрафом.

Раніше повідомлялося, що з грудня 2019 року в Україні в тестовому режимі автомобілісти зможуть користуватися електронними водійськими правами. Досить буде їх закачати на смартфон за допомогою спеціального додатку “Дія”. Потім цифрові права можна показувати зі смартфона поліцейським.

Оформити цифрові електронні водійські права можна буде безкоштовно і онлайн. Також з’являться і електронний техпаспорт на машину.