Стало відомо, що парламентарії від “Слуги народу” зареєстрували законопроект, який значно посилить штрафи за порушення ПДР. Детальніше про нововведення розповідає видання “Вести“.

Так, нещодавно, від імені парламентського комітету, який регулює правоохоронну діяльність, на чолі зі “Слугою народу” Денисом Монастирським, був зареєстрований пакет законопроектів, який передбачає зміни в покаранні за порушення ПДР. Тільки ось на цей раз, правила будуть зачіпати не тільки водіїв, а й пішоходів. За словами Монастирського, Україна поступово буде відходити від правила “пішохід завжди правий”, як це давно вже прийнято в європейських країнах.

Що зміниться?

Якщо говорити про порушення водіїв на кшталт непристебнутий ремінь, відсутність мотоциклетного шолома, неосвітлених автомобільних номерах або розмови без необхідної гарнітури, то штрафи будуть підвищені до 510 гривень.

Також, парламентарі пропонують посилити покарання за перевищення швидкісного режиму в населених пунктах більш, ніж на 50 км/год – до 3400 гривень. У той же час, депутати вирішили залишити поки на колишньому рівні штрафи за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год – 255 гривень.

Згідно з нововведенням, водії не зможуть уникнути покарання в разі п’яного водіння, або управління автомобіля особами, яких позбавили водійських прав. На сьогоднішній день за водіння в нетверезому вигляді передбачається штраф в розмірі 10 200 гривень, а також позбавлення посвідчення на 1 рік. Так і залишиться, тільки в разі рецидиву, водій зобов’язаний буде заплатити подвійний штраф і може потрапити під варту від 10 до 15 діб.

Крім іншого, якщо нетверезий водій потрапив в ДТП, то тепер не вийде уникнути кримінальної відповідальності, навіть якщо потерпілий отримав компенсацію і пробачив порушника.

Для пішоходів також посилили правила дорожнього руху. В першу чергу в Парламенті вирішили підняти штрафи за порушення в кілька разів. 510 гривень пішохід зобов’язаний буде заплатити за порушення ПДР в нетверезому вигляді або в разі приведення до аварійної ситуації на дорозі. За перехід дороги в недозволеному місці штраф підвищать до 255 гривень.

Крім того, пішоходи тепер будуть зобов’язані носити одяг зі світловідбиваючими елементами в темний час доби. В іншому випадку з них можуть стягнути штраф в розмірі 51 гривні.