Враховуючи швидкість розповсюдження коронавірусу варто не забувати, що автомобіль теж може стати джерелом та переносником бактерій та мікробів.

Й аби цьому запобігти, потрібно дезінфікувати автомобіль та робити це регулярно.

Матеріали

Першим простим засобом можуть стати дезінфікуючі серветки для салону, але якщо таких немає, достатньо краплі (або двох) антибактеріального мила для рук, розведеного у воді. Помістіть цю суміш у пляшку, що може розбризкувати рідину, адже вона буде в нагоді неоднократно.

Хоча алкоголь є гарним дезінфікуючим засобом для господарчих потреб, він не є найкращим способом для автомобілів. І не тому, що він неефективний, а тому, що може пошкодити таким поверхням, як поліуретан, вініл та пластик.

Наступним кроком може бути прибирання зайвих деталей інтер’єру, без яких кабіну буде в подальшому легше дезінфікувати– просто відкладіть на деякий час весь зайвий декор.

Не зайвим буде й використання пилососу, оскільки бруд, пил та інше сміття можуть бути домівкою для різних видів бактерій та мікробів.

Загальні точки дотику

Кермо, «диски» управління кондиціонером, радіо/сенсорний екран, перемикачі вікон та перемикач передач – це заслуговує першою уваги та постійної дезінфекції. Насправді, вся сторона водія є найбільш чутливою до мікробів, бо в цій області завжди хтось перебуває.

Тому варто починати дезінфекцію із зони водія, а потім переходити на сторону пасажира. Якщо у вас немає дезінфікуючих серветок, розпиліть мильний розчин із водою і після цього протріть матеріалом із мікрофібри.

Обов’язково треба очистить від зайвого кишені для зберігання та козирки. Не забудьте також почистити лобове скло та вікна. Вони можуть бути не загальними точками дотику, але мікроби можуть чіплятися за ці поверхні.

Чистка сидінь

Окрім звичних точок дотику, знайдіть час й для дезінфекції сидінь. Простіше тим, хто має шкіряні чи сидіння з шкірзаму. Тут теж можна використовувати серветки або мильний розчин для їхнього очищення.

Якщо в машині тканинні сидіння, мильний розчин є найефективнішим при очищенні. Не замочуйте сидіння, адже згодом буде важко висушити їх. Розпиліть розчин, зітріть його донизу якомога з меншою піною, а потім висушіть за допомогою чистої тканини. Зробіть те ж саме для підголівника та панелей дверей автомобіля з тканинною обробкою.

Стосовно килимів для підлоги, то все буде залежати від матеріалу. Гумові та брудозабірні килими можна мити водою з милом. Крім того, килими потрібно мити зі зворотного боку трохи ретельніше.

Найкраще буде дати килимам просохнути на сонячному світлі – безкоштовна обробка УФ-світлом має тривати від 30 хвилин до 1 години.

Якщо у вас є діти

В такому випадку заднім сидінням теж потрібно приділити більше уваги. Процедура майже така ж, як й до передніх: спрей, стерти вниз, повторити. Якщо у вас є дитяче сидіння в машині, вийміть його та також добре приберіть його. Те саме стосується й плюшевих іграшок та подушок у машині.

Проте, незалежно від того, чи часто ви перевозите пасажирів ззаду, задні сидіння мають бути завжди прибраними. Краще гарно переглянути килими, маленькі куточки та прокладки. Іноді зайві речі можна знайти в неочікуваних місцях.

Трирядні мінівени та великі позашляховики вимагатимуть ще більших додаткових зусиль. Але знову, все просто: спрей, стерти вниз, повторити.

Чисте повітря – здорове повітря

Аби вся наполеглива робота була зроблена не дарма, варто очистити й кондиціонер. Цвіль та спори можуть накопичуватися в системі з часом, і якщо її не чистити, то все це буде вдихатись.

Як мінімум, потрібно замінити повітряний фільтр салону – це можна зробити самостійно за посібником користувача. Але варто й зробити професійне чищення системи. Після цього, дихати стане легше не тільки пасажирам, алей й кондиціонер зможе краще робити.

Крім того, можна зробити й інші професійні послуги з антибактеріальною обробкою систем кондиціювання.

Зовнішня дезінфекція

Автомобіль має бути також чистим й ззовні. Бруд, послід від птахів та залишки від комах містять цілу купу бактерій, які можуть поширюватися по всьому автомобілю.

Приділіть більше уваги дверним ручкам, тому що це та частина, яку найбільше торкаються зовні. Знову ж таки, не використовуйте спирт для дезінфекції дверних ручок, оскільки кольорові поверхні можуть погано відреагувати на його хімічний склад.

Автомобільний шампунь підійде найкраще, але якщо бути особливо обережним, можна використати мильний розчин води, оскільки він не абразивний для фарби.

Вже не пересувний розсадник

Якщо зробити всі ці кроки, то автомобіль точно вже не буде пересувним розсадником на колесах. Так, машина знову забрудниться та заразиться мікробами, але якщо регулярно займатися гігієною, то ваш автомобіль стане безпечним середовищем не лише для вас, а й для вашої родини, друзів та інших пасажирів.

Джерело