Українцям знову збільшать розмитнення автоЗа рекомендаціями МВФ, поточні ставки акцизу на авто слід переглянути в бік збільшення, пише avtoblog.org.ua.

В одному з недавно опублікованих звітів МВФ Україні, №16/25, крім інших сфер порушена і автомобільна тема. На цей раз в полі зору експертів виявилося застосування і ставки акцизного збору на автомобілі. Дивно, що МВФ, в інтересах якого розвиток торговельних відносин і збільшення оборотів з продажу, вважає цілком прийнятною схему застосування акцизного збору на автомобілі в Україні.

Screenshot_2

Screenshot_1
«Збільшення ставок акцизу в залежності від віку ТЗ і об’єму його двигуна стимулює покупку більш сучасних, а значить більш екологічних авто», – написано в п. 98 звіту.

Нагадаємо, що в Україні з 1 січня поточного року введено норми Євро-5, що і так досить відчутно «простимулювало» ринок. Далі, в розділі 104 звіту, експерти МВФ рекомендують збільшити акцизний збір, оскільки потенціал отримання доходів від цього типу податку використаний, на їхню думку, не в повній мірі. Акцизний збір на автомобілі рекомендують збільшити на 10% протягом першого року, і через рік ще на 5%. Також «під роздачу» потрапили бензин і дизпаливо: найближчим часом акциз для цих товарів рекомендують підняти на 5-10%.

Любителів обговорити новини автомобільного світу на гаражних посиденьках з друзями і пивом очікують безрадісні часи: в звіті МВФ акциз на пиво пропонують збільшити на 150% (так, на сто п’ятдесят відсотків).

Такий список рекомендацій прописаний для того, щоб країна не втратила можливість отримувати кредити від МВФ. Якщо перелік буде прийнятий і запущений в хід, це поставить під питання прийняття в цілому законопроекту 3251, що передбачає тимчасове зниження акцизу на автомобілі, а також скасування ПДВ на електромобілі. Втім, розмитнення в цілому навряд чи буде мати шанси стати дешевше.

document.write(«»);