В Україні правила дорожнього руху і законодавство забороняють їздити на автомобілях, у яких на скло нанесено покриття, що обмежує огляд і прозорість скла. Однак, юристи компанії “Дорожній адвокат” звертають увагу на те, що є певні винятки…

У нашій країні правила дозволяють тонування, якщо світлопропускання вітрового скла не нижче 75%, а в інших стекол – не нижче 70%. А ось дзеркальне тонування взагалі заборонено.

В тих же правилах йдеться, як поліція повинна визначати рівень тонування. Для цього у правоохоронців є спеціальний прилад – тауметр. Він повинен обов’язково пройти сертифікацію.

Якщо поліцейський визначив ступінь тонування “на око”, без використання тауметра, і після цього склав протокол про штраф, то його дії незаконні. Суд такий штраф скасує.

До речі, про штрафи. За управління автомобілем, у якого виявлено порушення правил тонування, передбачається штраф в розмірі 340 грн. При повторному такому правопорушенні протягом одного року, можуть позбавити водійських прав на термін до 6 місяців або вдатися до адміністративного арешту на строк до 10 діб.