В МВС пропонують внести зміни до постанови про правила дорожнього руху. Проєкт змін опублікували на сайті міністерства. Якщо їх підтримає Кабмін, найближчим часом нові правила можуть набрати чинності.

Нововведення стосуються, зокрема, використання ременів безпеки та умов пересування в нічну пору для пішоходів.

Користуватися ременями безпеки пропонують зобов’язати всіх учасників руху, в тому числі тих, хто зараз від цієї вимоги звільнений: інструкторів з навчання водінню, водіїв і пасажирів таксі, а також оперативних і спеціальних транспортних засобів. Єдиний виняток — водії і пасажири з інвалідністю, фізіологічні особливості яких роблять користування ременями безпеки неможливим.

Пішоходам замість рекомендаційної норми «за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи», яка присутня в ПДР зараз, будуть керуватися більш чіткою вимогою. «у темну пору доби пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні бути в одязі з елементами із світлоповертального матеріалу (стрічка, наклейка, жилет тощо)».

Велосипедистам пропонують дозволити їздити по смугах для громадського транспорту. Автори проекту вважають, що оскільки середня швидкість руху автобусів і тролейбусів становить близько 20 км/год, для велосипедистів це безпечніше за рух в загальному трафіку, де середня швидкість становить 50 км/год.

Також пропонують заборонити змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, окрім випадку закріплення заднього номерного знака на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу, та наносити на них додаткові позначення або закривати їх. Знаки повинні бути чисті й достатньо освітлені.

Окрім того, пропонують внести низку правок суто технічного плану: уточнення з перевезення небезпечних вантажів, зміни категорії «А» посвідчення водія, до якої пропонують віднести мотоцикли з боковим причепом, якими зараз можна управляти, маючи категорію «В1».

Може змінитися вигляд одного з дорожніх знаків, 1.40 «Кінець дороги з удосконаленим покриттям». У новому варіанті дорога буде зображена не в перспективі, а горизонтально, і над нею з’явиться силует автомобіля. Назва знака теж запропонована інша: «Зміна покриття».