Багато водіїв здійснюють типові помилки, що призводить як до серйозних несправностей в автомобілі, так і до надзвичайно небезпечних дорожньо-транспортних пригод.

Кожна людина і водій унікальний, відповідно у всіх нас різниться стиль керування автомобілем. І все ж існують стандартні рекомендації з управління авто, що дозволяє уникнути різного роду неприємностей, дорожньо-транспортних пригод та серйозних поломок автомобілів. Поговоримо детальніше про п’ять поширених помилок водіїв, які волею-неволею роблять багато хто з нас.

З кожним роком кількість дорожньо-транспортних пригод та смертей на дорогах незмінно збільшується. Багато в чому виною тому постійне зростання кількості автомобілів і неготовність транспортної інфраструктури до подібної навантаженні. При цьому безпека управління машиною і відсутність дорожньо-транспортних пригод буде в першу чергу залежати від правильності керування автомобілем, акуратності водія і дотримання всіх правил дорожнього руху.

Відсутність концентрації за кермом
На дорозі необхідно дотримуватися граничної концентрації, причому незалежно від того, з якою швидкістю ви їдете, чи перебуваєте ви на жвавій дорозі в місті або на заміській магістралі. Причому проблеми з концентрацією за кермом відзначаються як у водіїв, які тільки-тільки відучилися в автошколі, так і у досвідчених автолюбителів, стаж яких налічує вже не один десяток років.

Управління машиною в стресовій ситуації
Сучасний ритм життя такий, що ми часто опиняємося в стресовій ситуації. Будучи в такому стані ми не можемо концентрувати свою увагу, часто надмірно емоційно сприймаємо обставини, що склалися, не можемо чинити правильно, в тому числі будучи за кермом. Намагайтеся уникати керування автомобілем в тому випадку, коли ви нервуєте або перебуваєте в стресовій ситуації. Встановлено, що ймовірність дорожньо-транспортних пригод в таких випадках багаторазово збільшується.

У позаштатній ситуації слід діяти максимально швидко
Водій повинен мати хорошу реакцію, щоб в позаштатній ситуації, наприклад, якщо на дорогу вибіг пішохід, моментально оцінити таку небезпеку і вжити відповідних заходів. Якщо ж діяти з запізненням, істотно збільшується небезпека дорожньо-транспортних пригод, причому часто такі аварії відзначаються при поїздках в місті з щільним рухом і на завантажених автомагістралях.

Надмірна самовпевненість
Ще одна проблема, з якою стикаються багато досвідчених водіїв – це надмірна самовпевненість. Отримавши хороший досвід управління авто, вивчивши всі вулиці і знаки у вашому місті, у водія все більш притупляється пильність і концентрація, він починає перевищувати допустиму швидкість, з’являються дрібні порушення, які, на його думку, жодним чином не впливають на загальну безпеку керування автомобілем. Така недооцінка швидкості і недотримання правил дорожнього руху може призвести до серйозних плачевних наслідків.

Вважає себе підготовленим до позаштатних ситуацій
Пам’ятайте про те, що кожна позаштатна ситуація на дорозі буде унікальною, тому підготуватися до неї навіть досвідченому водієві буде неможливо. Завжди потрібно зберігати тверезий розум і ясну голову, намагатися дотримуватися правил дорожнього руху, грамотно управляти автомобілем, зберігаючи максимальну концентрацію. Тільки в цьому випадку, навіть опинившись в такій позаштатній ситуації, ви уникнете будь-яких проблем, не потрапите в аварію або ж мінімізуєте можливі пошкодження автомобіля.