Юрист кампанії “За безпечні дороги” Центру демократії і верховенства права Діана Наливанна порівняла законодавство України з іншими країнами, де не працює система “безкарного порога”.

Про це повідомляє Інформаційне агентство ASPI.

За її словами, наразі діє закріплений порядок перевищення допустимої швидкості на 20 км/год, переступивши поріг якої, порушник отримує штраф у 255 гривень (близько 7 євро), і за перевищення в 50 км/год – 510 гривень (17 євро). У багатьох країнах Європи діє інша практика – мінімальний поріг перевищення дозволеної швидкості всього 1 км/год. Наприклад, у Болгарії, порушивши вищевказані правила, водій отримає фінансове покарання від 51 до 358 євро: “Високий рівень ДТП з травмованими і загиблими в Україні пов’язаний з невеликим рівнем санкцій і відсутністю суворого покарання”.

Європейська практика покарання

За словами експерта, у багатьох країнах сума штрафу прямо пропорційна тяжкості наслідків порушення. Метою такої системи є зменшення кількості постраждалих: “Для порівняння, в Німеччині градація штрафів спирається на рівень небезпеки, наприклад, якщо водій перевищив допустиму швидкість на 20 кілометрів на годину біля забудови – покарання буде суворим, на відміну від порушення на вільній трасі”.

Юрист підкреслила, що серед 40 проаналізованих країн Європи тільки в Ірландії і на Мальті сума штрафу не залежить від цифри перевищеної швидкості. Згідно з дослідженням, покарання за перевищення допустимої швидкості на 20 і 30 км/год – колосально різні в більшості європейських країн. А згідно з українським законодавством, водій отримає однаковий рахунок у квитанції за перевищення на 21 км/год і на 49 км/год, незважаючи на різний рівень небезпеки: “У європейців відсутня так звана толерантність до перевищення швидкості на дорозі – штрафи діють навіть за найменшу помилку. В Іспанії з водіїв стягують 100 євро за перевищення 1-20 км/ч. І такі санкції цілком виправдані, оскільки навіть перевищення в 5 км/год по місту може вдвічі збільшити шанси ДТП”.

Крім штрафних санкцій, в Європі діє практика тимчасового вилучення водійських прав, а іноді і позбавлення волі: “В Литві за перевищення більш ніж на 50 км/год можна не тільки заплатити велику суму грошей, але і залишитися без прав на термін від 1 і до 6 місяців. У Хорватії за подібне позбавляють волі на строк до 2 місяців”. Юрист додала, що є ще один метод покарання для систематичних порушників ПДР – накопичувальна система балів. Дійшовши до певної межі за обмежений проміжок часу, у водія назавжди вилучають посвідчення.

Є ще одна практика покарання, що діє поки тільки у Великій Британії і Фінляндії – сума штрафу безпосередньо залежить від рівня доходу громадянина. Наприклад, за перевищення допустимої швидкості на 18 км/год порушнику приходить квитанція про штраф у розмірі 75% його щоденного доходу. У фінів, крім рівня доходу, штраф буде залежати від кількості членів сім’ї, внаслідок чого навіть небідним місцевим штрафи “б’ють по гаманцю”.

“Повертаючись до українського законодавства, розумієш, що штрафну систему за порушення швидкісного режиму слід переглянути. Буквально місяць тому МВС встановило камери на дорогах з автофіксації порушення швидкісного режиму, і відповідно до пресцентру міністерства, кількість порушень з 1 червня по 16 липня 2020 року зменшилася практично в 5 разів. Згодом заради зменшення кількості постраждалих від порушення ПДР буде вводитися збільшення суми штрафів і вилучення водійських прав”, – підкреслила Наливанна.