Про це заявив директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн, пише newsline.com.ua.

“На даний момент ми бачимо передумови для зростання цін в березні. Перша з них – згадане зростання цін на нафтовому ринку. Якщо в лютому вартість бареля становила $ 30, то зараз ціни підібралися до позначки $ 40. Ціни на нафтопродукти на світовому ринку вже відреагували відповідним чином. Другий фактор, що впливає на вартість палива в Україні – девальвація. Ті ціни, які ми сьогодні бачимо, були зафіксовані ще в січні. Тоді, нагадаємо, курс української гривні по відношенню до долара США становив трохи більше 23 – максимум 24 грн. Сьогодні цей показник знаходиться вже на позначці 26,8-27,5 грн.

Різниця дуже відчутна. Досить сказати, що кожна гривня в курсі долара збільшує собівартість бензину і дизельного палива для постачальників палива прямо пропорційно – на ту ж гривню. У зв’язку з цим, за нашими оцінками, у дизельного палива є потенціал для зростання на 1,50 грн. Бензин А-95 об’єктивно може подорожчати приблизно на 2 грн за літр “, – підкреслив експерт.

За словами Куюна, поки сильним стримуючим фактором є збільшення сектора торгівлі без видачі касових чеків, що дозволяє “економити” більше 1 грн на літрі палива за рахунок несплати акцизу з роздрібного продажу нафтопродуктів.

“Сьогодні ми бачимо, як стискається цінова пружина навколо паливного ринку, і рано чи пізно вона, безумовно, вистрілить. Думаю, що цей процес почнеться через пару тижнів у міру входження ринку в сезон активних продажів і закінчення запасів дешевих нафтопродуктів січневої і лютневої закупівлі “, – резюмував він.

document.write(«»);